$left
$middle

Foto: Pawel Sawicki © Auschwitz-Birkenau State Museum

Samtalserie om Förintelsen på Stadsbiblioteket

Malmö stadsbibliotek arrangerar en samtalsserie om Förintelsen i samband med utställningen ”Auschwitz. Not long ago. Not far away.”. Berättelser från anhöriga till Förintelsens överlevare, Förintelsen av romer samt Auschwitz historia och roll som symbol är några av de ämnen som tas upp under samtalsserien.

Den prisbelönta vandringsutställningen ”Auschwitz. Not long ago. Not far away.” öppnar den 26 maj på Malmömässan. I samband med utställningen arrangerar Malmö stadsbibliotek och utställningens arrangör i Malmö, Nordic Exhibitions, en samtalsserie för att förmedla minnen och perspektiv av Förintelsen.

Program

Klicka på rubriken för att läsa mer om varje evenemang.

Så fortsätter vi att berätta om Förintelsen

31 maj, klockan 18. Plats: Malmö stadsbibliotek.

Auschwitz: historia, symbol och betydelse

11 augusti, klockan 17.30. Plats: Malmö stadsbibliotek

Förintelsen av romer

12 september, klockan 18.00. Plats: Malmö stadsbibliotek

De vita bussarna

18 oktober, klockan 18.00. Plats: Malmö stadsbibliotek

Många Mengeles

7 december, klockan 18.00. Plats: Malmö stadsbibliotek

Efterlevande berättar i första samtalet

Det första samtalet den 31 maj har titeln ”Så fortsätter vi att berätta om Förintelsen”. Tre medlemmar ur Berättargruppen Förintelsens efterlevande delar då berättelser från sina anhörigas upplevelser under Förintelsen. Samtalet berör även hur de själva ser på återberättandet och hur de som efterlevande kanske rent av kan tillföra något viktigt i berättandet.

Den 11 augusti berättar Pawel Sawicki, pressansvarig och utbildare på Auschwitz Memorial, om Auschwitz och hur den historiska platsens autenticitet och de bevarade föremålen blir viktigare och viktigare allt eftersom Förintelsens överlevare går ur tiden. Medan det tredje samtalet den 12 september lyfter Förintelsen av romer och personliga berättelser kopplade till den.

Svartvit bild på romsk flicka som stirrar ut från ett tåg på väg till Auschwitz.

Den romska flickan Settela Steinbach tittar ut från en tågvagn på väg till Auschwitz 1944. Bild från film som ingår i samlingen hos NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Samtalsserien – en del av Öppna Malmö

Samtalsserien är en del av Öppna Malmö, ett samlingsnamn för en rad aktiviteter inom Malmö stad med ett gemensamt syfte – att alla i Malmö ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet, och leva i staden som jämlikar. Serien kommer att ta upp olika aspekter av Förintelsen, med samtal cirka en gång i månaden under resten av året.

sv
sv