$left
$middle

Foto: Försvarsmaktens foto

Var kan jag se stridsfordon testa min kriskoll och underhållas av Johan Wester?

Så kan vi bygga vi krisberedskap tillsammans! Lördagen den 18 juni arrangeras Nationella totalförsvarsdagen i Malmö och det blir massor av aktiviteter för stora och små.

Under dagen får Malmöbor och besökare möjlighet att lära sig mer om det svenska totalförsvaret, prova på olika aktiviteter och träffa myndigheter och frivilligorganisationer.

För den som vill engagera sig i en frivilligorganisation eller kanske söker en yrkesinriktning finns det goda möjligheter att knyta kontakter och får svar på frågor.

Regeringen står bakom beslutet att Totalförsvarsdagen ska ske återkommande i olika städer. Malmö är först ut, men arrangemanget har fått skjutas fram p.g.a. pandemin.

Bakom arrangemanget står MSB och Försvarsmakten – tillsammans med Länsstyrelsen Skåne och Malmö stad. Civila och militära organisationer och företag kommer att medverka på centrala platser i Malmö. Syftet är att visa hur vi tillsammans kan rusta oss för kris och att alla har en viktig roll att bidra.

Aktiviteterna genomförs i Malmö från Stortorget ner till Posthusplatsen och vidare till Hullkajen och Nyhamnsområdet.

Programmet hittar du på Försvarets hemsida: forsvarsmakten.se/tfd

Tid: 18 juni 10.00 till ca 22.00

Plats: Nyhamnen, Hullkajen, Posthusplatsen och Stortorget

Så tar du dig dit: Det är inte tillåtet att ta med cykeln in i Nyhamnsområdet. Om möjligt – lämna bilen hemma.

Vatten: Ta gärna med vattenflaska vid varmt väder.

Vad är totalförsvaret?

Totalförsvaret omfattar det civila och militära försvaret tillsammans. Försvarsmakten inklusive Hemvärnet ansvarar för vårt militära försvar som ska skydda oss mot väpnade angrepp.

Det civila försvaret gör att det grundläggande som måste fungera kan fungera också i kris eller under ett krig. Som sjukvård, barnomsorg, transporter, internet, radio och tv. Men också att vi har tillgång till vatten, värme och mat. Myndigheter, kommuner, regioner, organisationer, företag och personer som du själv spelar viktiga roller i det civila försvaret.

sv
sv