$left
$middle

Rekordmånga skolbarn mötte upp i antirasismens tecken tillsammans med MFF

I ett samarbetet med Malmö FF har Malmöbarn i årskurs sex varit med i workshops och utbildningar om diskriminering och mänskliga rättigheter. För att fira detta möttes över 2000 barn upp för en fotbollsfest på Limhamnsfältet.

Barn från 30 skolor i Malmö samlades på Limhamnsfältet den 9 juni för att avsluta årets deltagande i Grundskolefotboll mot rasismer, som handlar om att öka barns kunskap om och förståelse för sina rättigheter. Det här läsåret blev det rekord med 2 400 elever som var med. Programmet bestod av en fotbollsturnering med mixade lag och aktiviteter som anordnades av bland annat MFF esport.

– Fotboll är ett universellt språk och vi tror genomgående på sporten som en arena för integration och tolerans. Grundskolefotboll mot rasismer kombinerar viktiga och stora frågor med rörelse och glädje för att främja öppenhet och gemenskap bland stadens unga, säger Karin Heri, ansvarig för samhällsfrågor och hållbarhet på Malmö FF.

Grundskolefotboll mot rasismer drivs tillsammans av flera aktörer inom grundskoleförvaltningen, kulturförvaltningen, Malmö FF och flera mindre föreningar i Malmö och utgår från barnkonventionen.

- Det är fler skolor som vill bidra till denna antirasistiska barnrättsrörelse. Inför kommande läsår är målsättningen att barn och ungas kunskaper och erfarenheter skall påverka det offentliga samtalet. På olika sätt. Det är deras mänskliga rättighet i egenskap av medborgare. Utställningar, filmer, texter, målningar, sånger… ja, på olika sätt kommer eleverna att fortsätta förändra världen, säger Gustavo Nazar, utvecklingssamordnare på grundskoleförvaltningens enhet Pedagogisk inspiration.

Läs mer

På malmo.se/öppnamalmö om antirasistiskt arbete i Malmö stad

sv
sv