$left
$middle

Rektor Jonas Frankel under invigningstalet. Malmö stad har fått en ny gymnasieskola. Foto: Frasse Franzén.

Malmö Citadellsgymnasium har startat

Malmö stads nyaste gymnasieskola Malmö Citadellsgymnasium är igång. På måndagen började runt 160 förväntansfulla elever på skolan som huserar på Citadellsvägen 7.

– Det känns fantastiskt att få träffa eleverna och det känns stort att dra igång en helt ny skola, säger Jonas Frankel, rektor på Malmö Citadellsgymnasium.

Premiärdagen bestod av upprop, rundvandring och mängder med praktisk information, men också mer en mer högtidlig ceremoni med bandklippning och alkoholfritt bubbel för att markera starten för Malmös nya gymnasieskola.

– Det är många som väntat på detta ögonblick. Det har varit en lång planering för denna dag men nu står vi här, nu händer det, konstaterade Jonas Frankel i sitt invigningstal.

Han betonade också att gymnasieskolan som får inriktning mot hållbarhet och innovation är något som Malmö och Sverige som samhälle behöver.

– Och det ska vi få vara en del av. Det är riktigt häftigt, säger han.

Genom lottning avgjordes vilken elev som skulle få äran att klippa bandet som markerar starten för den nya gymnasieskolan. Bandet klipptes till jubel och applåder.

Åse Nilsson som varit projektledare för skolans etablering passade på att lyckönska de nya eleverna.

– Jag har stora förhoppningar att ni kommer göra det här till en fantastisk skola. Tänk på att nu har ni en gyllene chans att sätta den skolkultur ni vill ha. Jag övertygad att ni kommer göra detta till en jättebra skola, sa hon.

Nästan 160 elever fördelat på sex klasser börjar på Malmö Citadellsgymnasium och dess program som är ekonomiprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet, yrkesprogrammet försäljning och service samt introduktionsprogram.

Flora Svensson och Elias Ekelund ska båda börja plugga på Teknikprogrammet. De säger att det känns både pirrigt och kul att börja på gymnasiet.

– Det här är en fin skola med fina lokaler. Jag tänkte först gå på en skola i Lund, men valde Malmö Citadellsgymnasium för att det är närmare för mig. Det känns bra att börja här, säger Elias Ekelund.

– Jag valde teknikprogrammet för att jag gillar fysik. Sedan är det också en bred utbildning, säger Flora Svensson.

Karl Sörensen Hannell, matematik- och idrottslärare, sökte jobb på skolan för att få vara med och starta något nytt.

– Det känns häftigt. Det är ingenting som sitter i väggarna. Vi får chansen att forma det själva tillsammans med eleverna. Nu ser jag fram emot att komma igång och undervisa, säger han.

Parallellt fortskrider byggnationen av en ny gymnasieskola alldeles i närheten. Planen är att Malmö Citadellsgymnasium ska husera i nybygget från och med höstterminen 2024.

Närmare 7 150 elever började på måndagen höstterminen på någon av Malmö stads gymnasieskolor.

Läs mer om Malmö Citadellsgymnasium.

sv
sv