$left
$middle

Författarscenen inleder höstsäsongen med Jonathan Franzen den 20 september.

Jonathan Franzen, Marie Darrieussecq och Éduard Louis till Författarscenen

Det blir en stjärnfylld höst på Författarscenen på Malmö stadsbibliotek med sex internationellt hyllade och prisade författare.

Hösten står för dörren och med den en ny säsong för Författarscenen, som gästas av Jonathan Franzen, Marie Darrieussecq, Lea Ypi, Lina Wolff, Maaza Mengiste och Édouard Louis.

Unikt besök av Jonathan Franzen

Porträttfoto av Jonathan Franzen.

Jonathan Franzen. Foto: Shelby Graham

Höstsäsongen inleds med ett unikt Sverigebesök av Jonathan Franzen i samtal med Rakel Chukri den 20 september. Franzen är ett av den amerikanska samtidslitteraturens största författarskap – som skildrare av familjen, politiska rörelser och det amerikanska samhället.

Veckan därpå gästas scenen av franska Marie Darrieussecq, som sedan hon debuterade för 25 år sedan har haft en trogen läsekrets för sitt suggestiva författarskap. I höst är Darrieussecq aktuell med romanen ”Avigt hav”, där psykoanalytikern Rose på en kryssning får vara med om hur båtflyktingar på Medelhavet räddas ombord.

Vitt skilda litterära uttryck

En av fjolårets mest hyllade böcker i Storbritannien var utan tvekan Lea Ypis ”Fri – en uppväxt vid historiens slut”, en memoarbok där Ypi skildrar sin uppväxt i det stalinistiska Albanien och den tid som följde på kommunismens fall.
– Det är det här som är tjusningen med Författarscenen. Så vitt skilda litterära uttryck och typer av berättande som alla är av den enastående litterära kvalitet och intresse som gör dem till några av världens främsta författarskap, säger Bergström.

Etiopisk-amerikanska Maaza Mengiste är en återkommande skribent i bland annat New Yorker och i sin andra roman, ”Skuggkungen”, skildrar hon det italiensk-abessinska kriget på 1930-talet. Framförallt kastar hon ljus på de kvinnliga soldater som skrivits ut ur den afrikanska och europeiska historien.

Lina Wolff sitter med ansiktet mot höger hand.

Lina Wolff besöker Författarscenen 25 oktober. Foto: Gustav Bergman

Höstens svenska författare på Författarscenen är augustprisade Lina Wolff som kommer att samtala med Sonja Schwarzenberger om sin kritikerhyllade femte roman ”Djävulsgreppet”.

Efterlängtad Édouard Louis avslutar hösten

Säsongen avslutas den 27 november med ett efterlängtat besök av franska Édouard Louis. Han skulle ha gästat Författarscenen för två år sedan, men då kom pandemin emellan. Nu har Författarscenen lyckats hitta en lucka i Louis fullbokade schema, och då har också hans nya bok ”Att förändras: en metod” utkommit på svenska.

Porträttfoto av Édouard Louis.

Édouard Louis samtalar med Burcu Sahin 27 november. Foto: Jean-François Robert

Program Författarscenen hösten 2022

Tisdag 20 september, klockan 19.00: Jonathan Franzen i samtal med Rakel Chukri

Måndag 26 september, klockan 19.00: Marie Darrieussecq i samtal med Harald Hultqvist

Måndag 10 oktober, klockan 19.00: Lea Ypi i samtal med Hynek Pallas

Tisdag 25 oktober, klockan 19.00: Lina Wolff i samtal med Sonja Schwarzenberger

Tisdag 15 november, klockan 19.00: Maaza Mengiste i samtal med Judith Kiros

Söndag 27 november, klockan 17.00: Édouard Louis i samtal med Burcu Sahin

Läs mer om författarna och programmet.

sv
sv