$left
$middle

FN:s internationella äldredag blir en fullspäckad aktivitetsvecka

Alla seniorer som vill vara kreativa, möta andra och hitta glädje - det är målgruppen för årets Äldrevecka i Malmö som startar den 26 september och pågår till och med den 1 oktober. För första gången finns det även aktiviteter på äldreboendena.

I Malmö stad har FN:s Internationella Äldredag firats på olika vis. På grund av pandemin var dagen förra året digitalt, men i år är alla tio mötesplatser för seniorer öppna med aktiviteter.

Tre personer som suttit i arbetsgruppen och gjort idéer till verklighet är Ann Rubin, utvecklingssekreterare och Pia Wirentoft Lindberg, projektledare på särskilt boende, båda verksamma inom på hälsa-, vård-, och omsorgsförvaltningen och Pernilla Södergren, utvecklingssamordnare på kulturförvaltningen.

– Det ska finnas något som kan passa alla. Det kostar ingenting att vara med och vi har även anpassat tiderna för aktiviteterna så att busskorten gäller, säger Ann Rubin.

– Vi har ett stort utbud och det är vi stolta över, säger Pernilla Södergren.

Extra insatt föreställning

Finalen på Äldredagen äger rum den 1 oktober. Då ska den kända öron-, näsa- och halsläkaren och underhållaren Henrik Widegren ha en show på Mötesplats Dammfrigården. Föreställningen kommer även att livesändas med textning och teckentolk för de som inte kan ta sig dit fysiskt.

– Biljetterna tog slut ut snabbt, så vi satte in en extra föreställning. Jag har alltid tyckt om ”Fråga Lund” och han går hem hos den äldre publiken, säger Ann Rubin.

– Han har ett hälsoperspektiv och föreställningen heter ”Skratt – inget man skojar bort”, säger Pernilla Södergren.

Det är tredje året i rad som hälsa-, vård-, och omsorgsförvaltningen samarbetar med kulturförvaltningen när det gäller Äldredagen.

– Vi har ett bra samarbete och efter dessa år vet vi vilka fallgropar vi inte ska falla ner i, säger Ann Rubin.

Hon tror att det är många som behöver aktivera sig igen efter ensamheten under pandemin.

Några av aktiviteterna som står på schemat är vänskapsdejtning, prova på dans och rörelse med en koreograf och föreläsning om fotbollens kulturarv med fokus på Malmö och Skåne.

Sista anmälningsdagen för aktiviteter under Äldreveckan är den 19 september.

Pernilla, Ann och Pia.

Pernilla Södergren, Ann Rubin och Pia Wirentoft Lindberg.

Aktiviteter även på äldreboendena

Det som är nytt för i år är att för första gången så ordnas aktiviteter på ett antal av stadens äldreboenden. Det kommer även utlysas en tävling på äldreboendena där de boende kan komma med förslag på en önskemeny.

– Vi vill ha reda på vilka måltider som uppskattas, säger Pernilla Södergren.

– Vi kommer även ha en workshop med Birgitta Kelly på Malmö Museer som bygger på utställningen Augusta Lundin, som var skånsk hovsömmerska vid sekelskiftet på 1900-talet, säger Pia Wirentoft Lindberg.

Den andra workshopen är ”Musikmöte med sånger som passar i september” och varje gruppworkshop är för tio deltagare plus personal.

sv
sv