$left
$middle

Simmare och taekwondoutövare på Idrottens Walk of Fame

Taekwondoutövaren Karolina Kedzierska och simmaren Emy Machnow har förärats med varsin minnesplatta på Idrottens Walk of Fame i Malmö.

Idrottens Walk of Fame invigdes 2009 och är en minnesplats på Stadiontorget för idrottare som gjort stora idrottsliga framgångar genom tiderna och som har stark koppling till Malmö. Den som utses ska ha utfört enastående eller förebildliga idrottsprestationer. Stadiontorget ska bestå av 40 graverade minnesplattor när det är fullt. Med årets plattor finns det nu 34 stycken.

Taekwondoutövaren Karolina Kedzierska (född 1987) tävlande för GAK Enighet och vann sju raka SM-guld 2005–2011. Hon tog EM-silver 2006 och EM-guld i Rom 2008 och kom fyra i OS i Peking 2008. Karolina Kedzierska var rankad etta i Europa 2007 och 2008 och rankad tre i världen 2009.

– Att nu elva år efter att jag slutat som elitidrottare få en utmärkelse som denna, är en gigantisk bedrift och ära, säger Karolina Kedzierska om att få en minnesplatta på Idrottens Walk of fame.

När Karolina Kedzierska själv sammanfattar sina år som elitidrottare konstaterar hon att de varit kantade av glädje, svett, tårar och ibland lite blod – det är trots allt en kampsport. Men det är bland de roligaste åren hon har haft.

– Det var mycket resor, mycket uppoffring och många många timmar i en träningshall. Samtidigt är det en upplevelse som få människor får uppleva, säger hon.

Simmaren Emy Machnow (född 1897) tävlade för Malmö Simsällskap (MS) och ingick i det svenska lag som vid OS 1920 i Antwerpen tog brons i lagkappen 4x100 meter. Hon blev svensk mästare på 100 meter fritt 1913 med tiden 1.38,6. Hon vann också SM på samma distans 1915–1917. Åren 1914–1921 var hon svensk rekordhållare på distansen.

Fakta

Juryn som utsett årets Malmöidrottare består av:

  • Ewa Bertz (L), fritidsnämndens ordförande
  • Johan Hermansson, fritidsdirektör
  • Sven-Erik Rasmusson (S), fritidsnämndens vice ordförande
  • Tony Rahm (M), fritidsnämndens 2:e vice ordförande

Samt representanter från Malmös idrottsvärld:

  • Tommy Theorin
  • Lena Videkull
  • Roger Gottfridsson
  • Anita Torstensson
sv
sv