$left
$middle

Jane Avril - Solo Cancan Dance, Video still från video loop, projicerad på skärmvägg, 2019, 2021.

Maria Norrman får ett av Sveriges största konststipendier

Nu är det klart att det blir Malmökonstnären Maria Norrman som får Barbro och Holger Bäckströms stipendium. Stipendiet på 400 000 kronor är ett av Sveriges största konststipendier..

Malmö Konstmuseum delar årligen ut Barbro & Holger Bäckströms stipendium till lovande eller etablerade svenska konstnärer. 2023 års pris på 400 000 kronor går till konstnären Maria Norrman.

– Det är svårt att beskriva vad stipendiet innebär för mig. Det är ett erkännande, en ära och arbetsro kombinerat och känns jättestort. Jag kommer använda stipendiet till fortsatt ateljéarbete och resor, sannolikt till Paris, säger Maria Norrman.

Maria Norrman arbetar med video och fotografi i kombination med performance och kostymtillverkning. I sina verk utforskar hon mötet mellan sina egna och andras fantasier och ämnen som krigshistoria, genus och sexualitet. Hon jobbar ofta med projekt som löper över långa tidsperioder, som hennes drag persona Millenium Star som skapades 2012 och hennes alter ego Jane Avril som varit med i över 20 år. Avril var en fransk dansare, bland annat vid Moulin Rouge i Paris som ofta avporträtterades av konstnären Henri de Toulouse-Lautrec.

Norrman är född 1987 och utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Hennes performance har framförts på ställen där det ofta inte är förväntat att se en drag-karaktär, som till exempel ett övergivet köpcentrum på Lorensborg i Malmö. Just nu är hon aktuell i en grupputställning på Kirsten Kjaers Museum och har tidigare varit med i ett flertal utställningar.

Motiveringen till priset lyder:

”Maria Norrman har ett egenartat och mycket konsekvent konstnärskap där hon performativt undersöker roller som oftast handlar om olika typer av transition. Hennes examensarbete visade hur hon med hjälp från en drag queen, själv ifördes rollen. Hon har gjort ett videoverk med sexarbetare där hon i detalj står för regin, hon har lett ett fiktivt queert militärkompani som hon själv skapat, sökt upp människor besatta av olika roller under andra världskriget, och nu senast gjort ett fantastiskt arbete baserat på omfattande research om Jane Avril, Toulouse-Lautrecs favoritmodell. Barbro Bäckströms skulptur visar ju den mänskliga kroppen i en modern förståelse av antikens grekiska figurer. Maria Norrman tar detta ett steg vidare, in i vår tid.”

I juryn för Barbro & Holger Bäckströms stipendium sitter Kirse Junge-Stevnsborg, chef för Malmö Konstmuseum, Mats Stjernstedt, chef för Malmö Konsthall, Gertrud Sandqvist, professor vid Konsthögskolan i Malmö och Pontus Kyander, författare, curator och föreläsare.

Barbro och Holger Bäckström
Stipendiet instiftades av konstnärerna Barbro och Holger Bäckström. Stipendiet som idag är ett av Sveriges största, delas ut till svenska konstnärer verksamma inom framför allt skulptur- eller målerifältet. Tidigare stipendiater är bland annat Max Ockborn, Eva Löfdahl, Cecilia Edefalk, Dan Wolgers, Truls Melin, Annika Eriksson, Per Wizén, Rita Lundqvist, Runo Lagomarsino, Ann Böttcher, Kah Bee Chow, Leif Holmstrand och Thale Vangen.

sv
sv