$left
$middle

Illustration: Jonna Backman

Hjälp att få koll på ekonomin i bistra tider

Det har blivit dyrare att leva. Inflation, höjda räntor och skenande elpriser har ökat kostnaderna för de flesta Malmöbor. Här tipsar budget- och skuldrådgivare Tomas Sandin om hur du kan minska dina utgifter, undvika skuldfällor och få hjälp med din ekonomi.

Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö

Först som sist: det finns inte ett eller tre eller fem råd som hjälper alla att få en bättre eller tryggare ekonomi. För varje Malmöbo finns det en specifik livssituation med individuella villkor och behov – och dito lösningar.
– Det finns däremot några saker alla kan ha hjälp och nytta av i sådana här bistra ekonomiska tider, då det tyvärr ser ut att bli värre innan det blir bättre igen: Tänk på att få kontroll över dina kostnader, minska de utgifter du kan och spara lite om du kan för att få en marginal för kommande kostnadsökningar. Och: ta inte lån för att täcka upp för att det blir dyrare, säger Tomas Sandin på kommunens budget- och skuldrådgivning.

Att ha en överblick över sin ekonomi är alltid en god idé, men när pengarna inte längre räcker till är det en ren nödvändighet.
– Ett enkelt sätt att få koll är att gå igenom kontoutdrag för de senaste månaderna. Då ser du vart pengarna har gått och får en helhetsbild. Många utgifter är kanske inte så stora var för sig men blir mycket tillsammans, många bäckar små …

Få kontroll och planera

Nästa steg är att göra en plan framåt. Utgå då från det allra viktigaste:
– Boende, mat och el – det är våra mest grundläggande behov. Det är kostnader du inte kan ta bort. Sedan kan du förstås spara på elen, handla billigare mat och göra matlådor i stället för att äta ute. Men sätt av pengar till boende, mat och el allra först.
Det finns förstås fler utgifter som är helt nödvändiga, som till exempel barnomsorg och hemförsäkring, men det finns också många som inte är det.

– Fråga dig själv om det finns något som du kan dra ner på, sådant du kanske inte behöver varje månad. Uteluncher och prenumerationer på tv-streamingtjänster är två vanliga och tydliga exempel. Om du kan, sätt undan de pengar du sparar genom att dra ner på dina utgifter och bygg upp en liten buffert för framtiden, om så bara för de kommande månaderna, säger Tomas Sandin.

Spara in för kommande höjningar

Även om du inte akut behöver skära i dina utgifter för att klara dig just nu, så är det klokt att räkna med att det kommer att fortsätta bli dyrare att leva även under 2023, berättar Tomas Sandin:
– Skulle det sedan inte bli lika illa som befarat eller inte lika länge, så har du ju ändå nyttan av att ha minskat dina kostnader och rentav sparat en slant.

sv
sv