Hjälp att få koll på ekonomin i bistra tider

Det har blivit dyrare att leva. Inflation, höjda räntor och skenande elpriser har ökat kostnaderna för de flesta Malmöbor. Här tipsar budget- och skuldrådgivare Tomas Sandin om hur du kan minska dina utgifter, undvika skuldfällor och få hjälp med din ekonomi.
Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö
Först som sist: det finns inte ett eller tre eller fem råd som hjälper alla att få en bättre eller tryggare ekonomi. För varje Malmöbo finns det en specifik livssituation med individuella villkor och behov – och dito lösningar.
– Det finns däremot några saker alla kan ha hjälp och nytta av i sådana här bistra ekonomiska tider, då det tyvärr ser ut att bli värre innan det blir bättre igen: Tänk på att få kontroll över dina kostnader, minska de utgifter du kan och spara lite om du kan för att få en marginal för kommande kostnadsökningar. Och: ta inte lån för att täcka upp för att det blir dyrare, säger Tomas Sandin på kommunens budget- och skuldrådgivning.
Att ha en överblick över sin ekonomi är alltid en god idé, men när pengarna inte längre räcker till är det en ren nödvändighet.
– Ett enkelt sätt att få koll är att gå igenom kontoutdrag för de senaste månaderna. Då ser du vart pengarna har gått och får en helhetsbild. Många utgifter är kanske inte så stora var för sig men blir mycket tillsammans, många bäckar små …
Få kontroll och planera
Nästa steg är att göra en plan framåt. Utgå då från det allra viktigaste:
– Boende, mat och el – det är våra mest grundläggande behov. Det är kostnader du inte kan ta bort. Sedan kan du förstås spara på elen, handla billigare mat och göra matlådor i stället för att äta ute. Men sätt av pengar till boende, mat och el allra först.
Det finns förstås fler utgifter som är helt nödvändiga, som till exempel barnomsorg och hemförsäkring, men det finns också många som inte är det.
– Fråga dig själv om det finns något som du kan dra ner på, sådant du kanske inte behöver varje månad. Uteluncher och prenumerationer på tv-streamingtjänster är två vanliga och tydliga exempel. Om du kan, sätt undan de pengar du sparar genom att dra ner på dina utgifter och bygg upp en liten buffert för framtiden, om så bara för de kommande månaderna, säger Tomas Sandin.
Spara in för kommande höjningar
Även om du inte akut behöver skära i dina utgifter för att klara dig just nu, så är det klokt att räkna med att det kommer att fortsätta bli dyrare att leva även under 2023, berättar Tomas Sandin:
– Skulle det sedan inte bli lika illa som befarat eller inte lika länge, så har du ju ändå nyttan av att ha minskat dina kostnader och rentav sparat en slant.
5 spartips
För att få kontroll på din ekonomi:
- Gå igenom aktuella kontoutdrag och få en helhetsbild av vart dina pengar går.
- Betala i första hand kostnader för hem, hyra/bolån, el och mat, och även utgifter som barnomsorg, hemförsäkring och fackavgifter.
- Fråga dig själv: Finns det något jag kan dra ner på eller vara utan? Välj bort allt eller en del av det som inte är nödvändigt.
- Undvik att handla på kredit och att ta lån för att klara av löpande utgifter eller ökade kostnader.
- Planera din ekonomi månad för månad. Gör en budget. ”Budgetkalkylen” på Konsumentverkets hemsida är ett användbart verktyg:
konsumentverket.se/budgetkalkylen
Gratis budget-och skuldrådgivning:
- Malmö stad erbjuder gratis budget-och skuldrådgivning till alla Malmöbor.
- Du kan få hjälp med att få kontroll över din ekonomi, prioritera dina utgifter och göra en budget, men även råd om du vill ansöka om skuldsanering.
- Du träffar en rådgivare för ett enskilt samtal under tystnadsplikt.
- Budget- och skuldrådgivningen finns på Fänriksgatan 1 och har öppen mottagning varje helgfri onsdag klockan 09–11.30 och 13–15.30 (ingen föranmälan, i regel kort väntetid).
Mer information på:
malmo.se/budgetradgivning
Elspartips
Så sparar du el därhemma
Mycket har blivit dyrare. Men inget har blivit så dyrt som elen under vissa perioder det senaste året. Även i vinter och under 2023 är risken för nya elprischocker påtaglig. Varje kilowattimme el som du kan spara därhemma är bra för din privatekonomi, och även för samhället i stort. Här är några tips:
- Byt till LED-lampor och släck ljuset i rum du inte är i.
- Koka med locket på, det drar bara en tredjedel så mycket energi som utan.
- Använd vattenkokare för att koka upp vatten om du har spis med glaskeramikhäll eller gjutjärnsplattor. (En induktionshäll däremot är lika energisnål.)
- Stäng av apparater helt och undvik standby-läge, dra ut laddare som inte används.
- Frosta av kyl och frys regelbundet, håll rent bakom och håll rätt temperatur: –18 på frys, +4 på kyl.
- Har du egen torktumlare, använd den så lite som möjligt. Häng tvätten att torka i stället om du kan. Eller: kör en halvtimme i torktumlare och häng sedan upp.
Spara el till värme och varmvatten
OBS! För dig som bor i hus eller i lägenhet där energin till uppvärmning och varmvatten kommer från el, är sänkt temperatur och minskad användning av värme och varmvatten de i särklass bästa sätten att spara el (och pengar). Här är några tips på det:
- Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med 5 procent. Ställ inte möbler i vägen för element och termostater.
- Diska i diskmaskin, välj energisparprogram och skölj inte av disken före. Diska i maskin drar ner till en fjärdedel av energin jämfört med att diska för hand i rinnande vatten.
- Duscha kortare tid. Att duscha 5 minuter jämfört med 15 minuter ger en årlig besparing på ca 1000 kWh. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig!
- Smarta kranar med sparmunstycke och modern termostatblandare i duschen kan minska din vattenförbrukning med upp till 40 procent.
- Undvik om möjligt att använda golvvärmeoch handdukstorkar.
- Se till att hålla värmeninne genom att ha nya tätningslister kring fönster och dörrar (de har en livslängd på cirka 10 år).
Fler tips på att spara energi:
malmo.se/energispartips
Energirådgivning till företag
Med anledning av energikrisen erbjuder Malmö stad utökad energi- och klimatrådgivning till Malmös företag, till exempel med konkreta energispartips för livsmedelsbranschen.
- Små och medelstora företag inom alla branscher kan få kostnadsfri och oberoende rådgivning för att spara energi och minska sin klimatpåverkan.
- I rådgivningen ingår besök på plats med en genomgång av företagets energisituation, analys och förslag på åtgärder.
Energispartips, mer information och anmälan:
malmo.se/energi