Dags att hylla det lokala näringslivet

Den tjugoförsta upplagan av Malmö Näringslivsgala hålls på Malmö Live 2 mars. Syftet är att sammanföra och inspirera stadens breda näringsliv, skapa en plattform och hylla företag och personer som har utmärkt sig lite extra under det senaste året. De nominerade är:
Text: Magnus Erlandsson, Vårt Malmö
Årets Malmöföretag
• Malmö Chokladfabrik: Eftertraktad leverantör av choklad i hela Sverige.
• J2 Sourcing: Leverantör av elektriska komponenter.
• ABA Skol: En kombination av lärande och spel med syfte att främja lärandet.
Kreativa näringar
• Malmö Arab Film Festival – MAFF/Mouhamad Keblawi: Festivalen lockar arabvärldens filmstjärnor till Malmö och positionerar Malmö som filmstad i Europa.
• Pampas/Linnéa Samia Khalil: Visar att småskalig, hantverksmässig och lokal design har en viktig plats i framtidens konsumtion.
• Siegel: Arkitekter som driver systemförändring och utmanar invanda föreställningar om hur vi kan bygga hus.
Life Science
• Reproduktionsmedicinskt Centrum i Malmö: Ett unikt center med fokus på reproduktiv hälsa, barnlöshet och fertilitet hos både män och kvinnor.
• Rubin Medical: Leverantörer av medicintekniska produkter inom diabetes.
• Magle Chemoswed: Fokus på utveckling och produktion av egna och andras läkemedelsprodukter.
Miljö och hållbar utveckling
• Paxxo: Med återvunnet material och lokalt producerad plastfilm skapas starka sopsäckar och smarta sorteringssystem.
• Mylla: Matmäklaren kopplar ihop den lokala bonden med den lokala kunden.
• Altitude Meetings: Här skapas samtal och kreativa mötesplatser i jakten på hållbara lösningar.
Årets startup
• Ommej: Appen ger barn och ungdomar ett enkelt sätt att berätta hur de mår.
• Remotive Labs: Agerar digital motorolja för fordonsbranschens mjukvaruutveckling.
• Imogo: Deras tekniska lösning förser marknaden med en modern och hållbar process för textilfärgning.
Malmö Greater Copenhagen Business Award
• Ferring Pharmaceuticals A/S: Ett globalt företag med sitt ursprung och hjärta mitt i Öresundsregionen.
• ESS Group: Företaget lockar i dag många danskar till Skåne samtidigt som företaget expanderar i Danmark.
• Copenhagen Airport A/S: Företaget binder regionen samman med resten av världen.
Två priser som det inte går att nominera till:
• Årets UF-affärsidé
Till ett UF-företag (ungt företag) med en affärsidé som både har affärspotential och förmåga att göra världen lite bättre.
• Bästa Malmöambassadör
Till en person eller organisation som kontinuerligt genom sina gärningar gör Malmö till en bättre stad och som är en varm förespråkare för Malmö i sina kontakter med omvärlden.
Mötesplats för Malmös kreativa näringsliv tillbaka i vår
c/o Malmö – så heter ett nytt koncept och mötesplats för Malmös näringsliv, där de kreativa branschernas potential står i centrum.
AW-konceptet, som arrangeras av Malmö stads avdelning för Omvärld & näringsliv, har som främsta syfte att sammanföra kreatörer och skapa nya konstellationer.
– Vi testade första gången i höstas och det var en succé. Det var helt fullbokat och publiken var väldigt nöjda med våra gäster som bjöd på insiktsfulla och värdefulla erfarenheter. Så nu blir det två gånger i vår och förmodligen även två i höst, säger näringslivsutvecklaren Caroline B Le Bongoat som ansvarar för AW-träffen.
Fakta
C/o Malmö
Var: Välfärden på Minc, Anckargripsgatan 3.
För vem: Alla, men företag inom Malmös näringsliv får inbjudan.
När: Håll utkik efter nyhetsbrevet från avdelningen för Omvärld & näringsliv som meddelar om tider och gäster senare under våren.
Du anmäler dig till nyhetsbrevet här:
malmo.se/naringsliv/nyhetsbrev

CT Food är ett familjeföretag i Malmö som importerar och distribuerar asiatiska matvaror till hela Norden. Här syskonen Van Huy, Daisy och Joanna Ma med mamma Duc Anh Huynh i mitten. Saknas på bilden gör brodern Jackie och pappa Xoi Ma som grundade företaget. Foto Miriam Preis
"Asiatisk mat ska inte vara krånglig"
Förra året tog CT Food hem utmärkelsen Årets Malmöföretag på Malmö näringslivsgala. Ett år senare berättar syskonen Ma vad priset har betytt för dem och på vilket sätt familjeföretagets kinesiska arv har påverkat deras syn på affärer och i livet.
Syskonen Daisy Ma och Van Huy Ma driver tillsammans med resten av familjen Malmöföretaget CT Food som importerar och distribuerar asiatiska matvaror till hela Norden. I dag har de en omsättning på drygt 200 miljoner.
Daisys och Van Huys föräldrar är sinovietnameser, kineser födda i Vietnam, som 1979 kom som båtflyktingar till Sverige. Med på båten var även Van Huy och två av hans syskon, men inte Daisy, hon föddes några år senare i Malmö.
Verksamheten började med en liten butik vid Möllevångstorget 1987, China Town Market (därav CT) på Ystadsgatan 11.
– Avsikten med butiken var att försörja den asiatiska ”communityn” i Malmö med mat. Men att det skulle finnas ett intresse att köpa våra produkter från andra i Malmö – eller i Sverige för den delen – fanns inte på kartan, berättar Daisy Ma som är general manager på CT Food.
Förser hela Norden från Malmö
Men de skulle förstå det snart. Redan två år senare öppnade familjen butiker i Köpenhamn och 1999 expanderade de sin verksamhet till Oklahoma City i USA, där de hade fått tips av en kinesisk barndomsvän att det fanns stor potential. Allt rullade på bra, men 2001 tog familjen ett strategiskt beslut.
– Vi sålde butikerna både i Malmö och i Oklahoma City och bestämde oss för att bara satsa på import och distribution. På så sätt kunde vi sälja varor till våra tidigare konkurrenter och volymerna blev mycket större, berättar Van Huy Ma, vd för CT Food.
Sedan dess har affärsidén varit att förse hela Norden med asiatiska matvaror, där företagets kioskvältare är srirachasås, kokosmjölk, alla former av nudlar och jasminris från Thailand.
– Vår idé är att asiatisk mat inte ska vara krånglig eller konstig. Vi vill förmedla produkter som gemene man förstår sig på. Så man inte känner sig vilsen i butiken, säger Daisy Ma.
Årets Malmöföretag
Daisy Ma upplever inte att Malmöbor är mer intresserade av asiatisk mat än andra i Sverige, däremot att svenskar är mottagliga för nya smaker generellt sett. Att CT Food är ett kinesiskt familjeföretag tror hon präglar hur företaget drivs och hur de ser på saker och ting.
– Från våra föräldrar har vi fått med oss kinesiska traditioner och värderingar som grundar sig på zenbuddistiska tankar om respekt, ärlighet och att man alltid ska göra rätt för sig. Vi skulle till exempel aldrig sälja matvaror som vi inte kan tänka oss att servera våra egna barn.
Förra året utsågs ni till Årets Malmöföretag på näringslivsgalan. Vad har utmärkelsen betytt för er?
– Det var en stor ära och ett kvitto på att vi gör saker rätt. Samtidigt som det sporrar oss att bli ännu bättre framöver, säger Daisy Ma.
– Men även våra samarbetspartner blev glada. För det blir ju som en slags kvalitetsstämpel för dem att de har en bra leverantör. Utmärkelsen har även öppnat upp många dörrar och gett oss nya värdefulla kontakter, berättar Van Huy Ma.