$left
$middle

Stortorget och Stora Scenen under Malmöfestivalen 2022. Foto: Highshot

Malmöfestivalen 2023 – smygtitt på årets festival!

Lokal stjärnglans på Malmöscenen, galna gatuakter och bländande shower på kulturscenen Manegen samt konstinstallationer och interaktiv lek som fyller Barnlandet. Årets festival bjuder dessutom på ett dunkande dansprogram och återkomsten av ungdomsområdet i Raoul Wallenbergs park.

Kulturscenen Manegen – en guldgruva för scenkonstälskare

Manegen har blivit en uppskattad plats där scenkonst i toppklass kan avnjutas under Malmöfestivalen. Cirkustältet, som är placerat utanför Stadsbiblioteket, har plats för 550 personer (sittande publik). I år dukas det upp ett rikt smörgåsbord av kultur för barn, unga och vuxna. Publiken kan frossa i 40 programpunkter och bland godbitarna märks 10-årsjubilerande humorgruppen Stallet, danskollektivet Arkeolog 8, musikjournalisten Fredrik Strages nya enmansshow ”Fredrik Strages festivalfloppar” och Moomsteaterns finurliga föreställning ”I väntan på bussen”.

Gatuartister och konst på gator och torg

Kultur blir det även på gator, torg och i parker där publiken kan möta fantastiska gatuakter och konst från såväl svenska som internationella artister! På Lördagsplan i Slottsparken kommer det spanska kompaniet Los Galindos att bjuda på cirkusföreställningen ”MDR – death from laughter” om tre clowner, ett osannolikt brott och en misstänkt rättegång. Och i föreställningen ”Multiplicados” möts Malmös danskompani Memory Wax, kubanska Danza Teatro Retazos och belgiska Irene K dance company för ett nyskapande dansverk som tar plats på gatan.

Nya aktörer på matområdet och utökat program på Gatuscenen

Matområdet på Gustav Adolfs torg är en av Malmöfestivalens mest välbesökta delar. I år medverkar 69 matstånd. Av dem är 44 från Skåne och hela 30 av aktörerna gör sin debut på Malmöfestivalen! Räkna med överraskande smaker och eggande dofter från en bred palett av kök, allt från afrikanskt, asiatiskt, irländskt och sydamerikanskt till svenskt och fusion! Bland nyheterna märks den klassiska Malmörestaurangen Di Penco som tar över serveringen på Gustav Adolfs torg med sin läckra pasta.

I år kommer Gatuscenen på Gustav Adolfs torg att få ett utökat program. Förutom lunchkonserter och kulturakter i form av akrobater, performance och jonglering kan publiken se fram emot säsongspresentation med Malmö Opera, spelningar i regi av Arena 305 och kvällskonserter med lokala och nationella artister.

En musikskatt från stadens live- och klubbscen och mycket mer

Vill du ha en munsbit av Malmös spännande musik- och klubbscen? Då är Malmöscenen det självklara valet. Denna oas av rytmer, melodier och musikaliska uttryck håller till i östra delen av Slottsparken även i år. Åtta livearrangörer och klubbar sätter programmet för varsin kväll under festivalveckan. Medverkar gör bland andra techno- och ambiententusiasterna Basbistron, ”Malmös minsta skivbolag” Eight of Cups, konstgalleriet The Cowgirl Gallery och livemusikarrangörerna Mix Musik och Malmö Folk.

Förutom det kan publiken ta del av interaktiva konstinstallationer som skulpturer i kartong och en jättekoja i naturmaterial på Barnlandet och ett fullmatat dansprogram med bland annat den uppskattade danskvällen Vogue Ball på Fontänescenen. Dessutom är ungdomsområdet tillbaka i Raoul Wallenbergs park där pyssel med Trans- och Tjejjouren i Malmö samt en Tiktok-container är något av innehållet!

sv
sv