$left
$middle

Mamma Andersson, Sömnen, 2022. Foto: Nora Bencivenni © Courtesy of Mamma Andersson och Galleri Magnus Karlsson

Utställningen Tal R & Mamma Andersson – Runtom Hill öppnar på Malmö Konstmuseum

Nu visas två av Nordens viktigaste samtidskonstnärer i en utställning med nya verk som kretsar kring konstnären Carl Fredrik Hill. Utställningen öppnar den 6 maj.

Med en alldeles speciell känsla för färg och komposition har Tal R (f. 1967) och Mamma Andersson (f. 1962) lyckats skapa starka konstnärliga uttryck där de båda på sitt sätt behandlar spänningsfältet mellan det välbekanta och det främmande. I utställningen är det deras gemensamma fascination för konstnären Carl Fredrik Hill (1849–1911) som är utgångspunkten.

Jag ser verkligen fram emot att presentera en utställning med två av Nordens största konstnärer. De nya verk som Mamma Andersson och Tal R har skapat med Hills teckningar som utgångspunkt bjuder på unika tolkningar av Hill med djupa, dramatiska och färgstarka målningar och teckningar. De visar nya magiska sidor i både Tal R och Mamma Anderssons konstnärskap men lyfter också fram sidor av Hill som vi inte tidigare sett, säger Kirse Junge-Stevnsborg, chef för Malmö Konstmuseum.

Inramningen för utställningen är en gemensam fascination för konstnären Carl Fredrik Hill (1849–1911) och hans så kallade sjukdomsteckningar som han skapade efter att han fick diagnosen schizofreni vid 28 års ålder. Teckningarna är laddade med ångest, erotik och ett myller av djur, antika skulpturer och människor.

Till utställningen har Tal R och Mamma Andersson tagit utgångspunkt i Hills speciella motivvärld och förvandlat den till sin egen unika stil. Förvridna kroppar svävar runt på stenstränder och teaterscener, inåtvända gestalter och masker blir en bild av den psykiskt sjuka människan, naturen blir intensiv, hotfull och levande, och mörkret letar sig in i verken. Utöver de helt nya målningarna och verken på papper av Tal R och Mamma Andersson bjuder utställningen på ett antal av Hills sjukdomsteckningar ur Malmö Konstmuseums samling.

Mer om Malmö Konstmuseums Hill-samling
Malmö Konstmuseum har världens största samling av verk av Carl Fredrik Hill. I samlingen ingår 25 målningar, de flesta olja på duk, och över 2600 teckningar. I utställningen Tal R och Mamma Andersson – Runtom Hill visas delar av Hills sjukdomsteckningar. Teckningarna är helt unika och har varit en inspiration för många av nutidens konstnärer.

Vernissage 6 maj klockan 14.00
Utställningen öppnas med tal och presentationer tillsammans med konstnärerena Mamma Andersson, Tal R och konstmuseets chef Kirse Junge-Stevnsborg. Ingen föranmälan krävs.

Varmt välkommen!

sv
sv