$left
$middle

”Det är viktigt att ens skola har ett bra rykte.” Ibtisam Jaber och Zainab Eliwy skrev tillsammans med klasskompisen Zain Tayeh den prisade debattartikeln mot den mediala bilden av sin skola och sitt område. Foto: Peter Kroon, Vårt Malmö

Prisade för sin röst

Ibtisam Jaber och Zainab Eliwy går på Värner Rydénskolan i Rosengård. Tillsammans med klasskamraten Zain Tayeh skrev de en debattartikel där de försvarade sin skola och eleverna som går där. För sin artikel ”Lyssna på oss” vann eleverna Unga journalistpriset 2022.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Förra året gick Ibtisam Jaber och Zainab Eliwy i sjätte klass. En dag plingade det till i klassens grupp på Snapchat. Diskussionen gällde en artikel om deras skola som hade publicerats i media.
Eleverna kände inte igen sig i det de läste. De blev ledsna och upprörda.

– Jag kände mig utpekad. På grund av artikeln trodde alla att vår skola är dålig. Men det är den inte. Eleverna här kämpar för att nå sina mål, säger Ibtisam Jaber.

Engagerade elever

I klassrummet högläste eleverna det som hade skrivits om deras skola. Efter högläsningen började klassen att diskutera.

– Det var många som var engagerade. De ville säga vad de kände och tyckte, säger Zainab Eliwy.

Ibtisam Jaber, Zainab Eliwy och Zain Tayeh lyssnade på sina klasskamrater och fick i uppgift av sin dåvarande lärare Shkurte Momcilla att skriva en text. Till slut var debattartikeln ”Lyssna på oss” färdig. Nu kunde eleverna ge sin egen bild av Värner Rydénskolan.

– Vår artikel spreds snabbt till många människor som kunde ta del av våra tankar. Och de som läste artikeln höll med oss, säger Zainab Eliwy.

Alla känner alla i Rosengård

Både Zainab Eliwy och Ibtisam Jaber har märkt att deras text har förändrat hur människor ser på deras skola och Rosengård.

– I vår text skrev vi att alla känner alla i Rosengård. De flesta på vår skola har växt upp här och Rosengård är en stor del av våra liv. Jag säger inte att det inte finns kriminalitet och våld, men vi känner att det är tryggt här, säger Zainab Eliwy.

Vad vill ni säga till unga människor som skulle vilja lyfta sina röster?

– De ska inte vara rädda och känna att de inte kan göra något, säger Ibtisam Jaber.

– De ska ha det i tanken att man ska vara modig och säga vad man tycker och känner, säger Zainab Eliwy.

sv
sv