$left
$middle

Carl von Strokirch och Maria Ekström från Granitor berättar om Embassy of Sharing

Nya spännande och hållbara bostadslösningar i Hyllie

Hyllie blir grönare och grönare och flera spännande projekt med fokus på hållbarhet håller på att växa fram. Det handlar inte bara om att bygga klimatsmart utan även om att hitta nya sätt att bo och leva på, bland annat genom att dela mer och förbruka mindre.

På den senaste träffen med Fastighets- och gatukontoret, Stadsbyggnadskontoret och VA Syd fick vi ta del av tre projekt med fokus på hållbarhet, delning och innovation.

Först ut var ETC Bygg som berättade om sitt hyreshus helt byggt i trä i området Söder om Badhuset. Huset kommer att ha 10 våningar och sammanlagt rymma 65 lägenheter. Inflyttning blir hösten 2024.

- Det finns flera nya lösningar vad gäller grund och väggar men utöver tekniken är det ett hus som vi tycker är vackert och som ger plats för odling trots den lilla tomtytan. Vi hoppas även kunna introducera miniodlingar på balkongerna, berättar Fredrik Fagerberg på ETC bygg.

Projektet är även unikt då det byggs utan vinstintresse och finansieras delvis genom crowdfunding från ETC:s sparare.

- Vi vill med detta klimatprojekt utmana både bygg- och finansbranschen. Det är det första huset vi bygger med en stor söderfasad av solceller. Målet är att det ska bli självförsörjande på el och tomater, säger Fredrik Fagerberg.

Nästa stopp var projektet Embassy of sharing som precis vad namnet antyder handlar om att dela mer för att förbruka mindre. Projektet som har ett centralt läge vid Hyllie station består av sammanlagt sju byggnader med bostäder och kontor.

Embassy of Sharing ritas av Wingårdhs Arkitekter och utvecklas och byggs av Granitor i samarbete med Malmö stad.

Den första byggnaden Fyrtornet som innehåller kontor är klar för inflyttning under våren 2024.

- Vi vänder oss här till företag som vill tänka lite nytt när det gäller delning. Det kan handla om att dela kunskap och samarbeta kring t ex hållbarhetsfrågor. Intresset är stort och just nu är ca 40 procent uthyrt och många dialoger pågår, berättar Maria Ekström, affärschef Granitor Properties i Malmö

Första bostadshuset Droppen kommer att innehålla mindre hyreslägenheter och stort fokus har lagts på gemensamma umgängesytor. Det kommer att finnas tvättotek, gemensamt vardagsrum med arbetsplatser samt ett orangeri på taket med pentry, utegym och möjligheter till odling.

- Vi kommer att skapa digitala plattformar där det finns möjlighet att skapa communities. Det kan handla om äldre som t ex hjälper yngre med läxläsning. Vi tänker att detta kan även vara ett sätt att minska ensamheten. Våra hyresgäster får vara del av ett sammanhang och vi tror att vi kommer att leva mer så framöver, säger Maria Ekström.

Efter att ha fått ta del av Embassy of sharing beger vi oss en kort promenad söderut till Hyllievångsparken där arkitekten Göran Wihl från White berättar om bostadsprojektet Ymer som består av tre hus i anslutning till parken.

- Vi har valt att bygga i tegel och Sioosbehandlad lärkträ som är en miljövänlig träbehandling med lång hållbarhet. Byggnaderna har sedumtak med solpaneler och uppfyller miljöbyggnad silver. Vi vill bidra till de gröna ambitionerna i Hyllie, speciellt i riktning mot Tygelsjöstråket där pilarna växer, säger Göran Wihl.

Husen består av sammanlagt 115 lägenheter från tvåor till fyror. Det finns även en gemensam föreningslokal och underliggande garage med laddningsplatser för bilar. Mellan husen finns en innergård med nära kontakt mellan byggnaderna och mot Tygelsjöstråket en entréplats för de som kommer med cykel.

- Vi vill att tankarna ska föras till gränder i Italien, där tvätt hänger i linor mellan husen. Det blir ett vackert rum att vistas i med blickfång mot den intilliggande kvartersparken, säger Göran Wihl.

Göran Wihl från White och Henrik Linden från Sundprojekt.

Göran Wihl från White och Henrik Linden från Sundprojekt.

sv