$left
$middle

Just nu spelas den tredje säsongen av ”Tunna blå linjen” in i Malmö. ­Tv-serien om ett gäng poliser i staden har blivit en nationell och internationell succé. I första säsongen medverkade över 1 000 Malmöbor som statister. Foto: Urszula Striner

Mer Malmö på vita duken

Ett nytt filmavtal ska leda till att fler filmer och tv-serier spelas in i Malmö. Det gynnar staden och dess invånare på många olika sätt.

Text: Johan Bentzel, Vårt Malmö

”Bron” och ”Tunna Blå Linjen” är exempel på framgångsrika tv-serier som både utspelar sig i och är inspelade i Malmö. Nu ska det bli mer av den varan. Fram till och med 2026 bidrar Malmö stad med sju miljoner kronor till Film i Skåne. Målet är att öka antalet film- och tv-serieproduktioner i staden. Ralf Ivarsson, vd för Film i Skåne, tar tacksamt emot stödet:

– Förfrågningarna och potentialen har varit mycket större än vad vi har haft möjlighet att samfinansiera. Med stöd från kommunen kan vi säkerställa att fler såväl lokala som nationella och internationella film- och tv-produktioner genomförs i Malmö.

Som Malmöbo är det förstås kul att se sin stad skildrad i fiktionen. En del passar också på att medverka i filmerna som statister. Men framför allt leder satsningen till fler jobb. Inte bara inom den lokala film- och tv-industrin, utan även i andra branscher som bidrar med varor och tjänster till produktionerna.

När Malmö syns på bio och tv ökar dessutom intresset för staden. Det gynnar besöksnäringen och gör att fler kommer hit och tar del av stadens övriga utbud.

– Film är en viktig kreativ näring för staden som ger arbetstillfällen och sätter Malmö på kartan när fler filmer och tv-serier spelas in i Malmö, säger Micael Nord, näringslivsdirektör i Malmö stad.

sv