$left
$middle

Skånes Dansteater deltar i Malmö Sommarscen med nya föreställningen ”Domino”. Dansare – och publik – interagerar med uppblåsbara former till livemusik från en dj. Foto: Miriam Preis

Scenkonst serveras på somrig scen

Sommartid betyder att Malmö Sommarscen kan dyka upp på en plats nära dig! Hiphop, cirkus, dans och barnteater dukas upp av några av de lokala aktörerna.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Malmös stora scenkonstfest återvänder med dans, teater, cirkus, musik och mycket mer. I år har cirkuskonsten fått en egen plats på Konsthallstorget.
– Vi har märkt att det är lättare för oss att kommunicera olika konstformer när de är knutna till ett koncept eller en specifik plats, säger Malmö Sommarscens konstnärlige ledare Thora L Norgård.

Programmet är kurerat av stadens eget cirkuskompani Karavan som också uppträder med föreställningen ”Balansera mera”.
– Det är klassisk gatucirkus, en lekfull föreställning med mycket kontakt med publiken, säger Josefin Karlsson som kommer att balansera med kollegan Elof Wendt Circus.
– Vi balanserar hela tiden med varandra, på våra armar och på våra enhjulingar. Men vi balanserar också med publiken, säger Josefin Karlsson.

Klubbdansa på stan

Ett annat kompani som också vill fånga publikens delaktighet är Skånes Dansteater som ger föreställningen ”Domino” på Mölleplatsen.
Dansarna beskriver själva föreställningen som energisk, dynamisk, rolig, högljudd, bombastisk, färgstark och utöver det vanliga.
– Med Domino skapar vi en klubbkänsla på ett otippat ställe, säger Michael Marquez.
– Människor kommer att lägga märke till oss. Vi har så roligt tillsammans hela gänget, säger Hanna Nussbaumer.
– Vi hoppas att publiken vill vara med och ha roligt med oss och med varandra, säger Jeanne Delsus.
Även 20-årsjubilerande Memory Wax vill bjuda in publiken till roliga och spännande saker.

Associera mera!

I barnföreställningen ”Stor prick liten prick” har de inspirerats av den japanska konstnären Yayoi Kusamas prickiga universum.
– Den fantasivärlden vill vi bjuda in barnen till. Det är en hyllning till fantasin och associationer. Lek och fantasi är viktigt för att vi ska må bra som människor, säger Johanna Jonasson, konstnärlig ledare.

Rakryggad Malmörap

Varje lördag kommer lovande artister att spela på olika scener i staden. När Malmö Sommarscen frågade boende i Nydala vilka de ville se live på Nydalatorget svarade de flesta: 9liv. Hiphopduon består av Freezy och Hus som själva växt upp på Nydala och i Lindängen.
Hus berättar att de båda ser fram emot att spela i Malmö i sommar.
– Energin man får från folket av att spela här, den kärleken, jag tror inte den finns någon annanstans, säger han.
Hur mycket Malmö skulle du säga att det finns i er musik?
– Riktigt mycket. Allting i våra texter är verklighetsbaserat, det är en reflektion av saker som vi ser. Sedan är det attityden, den är unik för Malmö. Man är rakryggad och man vet vad man vill, säger Hus.

Malmö Sommarscen pågår fram till och med 28 juli.

sv