Malmö stad
$left
$middle

Moa, Marie, Leo och Fredrik är några av ambassadörerna för vänskapsbänkarna som du kan träffa under suicidpreventiva dagen. Foto: Roger Nellsjö

Möt Malmöbor med erfarenhet av psykisk ohälsa på suicidpreventiva dagen

Den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen, en dag för prata om och öka kunskapen kring att förhindra självmord. Malmö stad uppmärksammar dagen genom program vid flera av stadens gula vänskapsbänkar. Varmt välkommen!

Du kan bland annat träffa personer med erfarenhet av psykisk ohälsa och tjänstepersoner i Malmö stad som arbetar med suicidprevention.

Vänskapsbänken på Gustav Adolfs torg

Kl. 11–14: Träffa Kristoffer Persson och Moa Grundström som båda har erfarenheter av psykisk ohälsa. De berättar om hur de fick hjälp och hur de lever idag. På plats finns också Moas mamma Marie Grundström.

Moa kommer kl. 11 att berätta om hur självmordstankar och oförståelse hindrade hennes lust att leva. Hur hjälpen från omgivningen och förståelsen för diagnoserna har fått henne att må bra igen. Var med på Moas historia om nedgång, vägen till stabilitet och hur hon resonerar kring sina diagnoser.

Kristoffer har haft ångest så långt tillbaka som han kan minnas. Ångesten, tillsammans med återkommande depressioner, ledde redan från barnsben till ett självförakt och självstigma. En oförstående vuxenvärld förstärkte dessa känslor och bidrog till att han beslutade att försöka ta livet av sig. Idag arbetar Kristoffer själv inom psykiatrin för att vara den som lyssnar och ser personens färdigheter istället för att enbart fokusera på det sjuka.

Kl. 12: Charlotte Widén Odder, funktionsstödsförvaltningens direktör, och Roko Kursar, funktionsstödsnämndens ordförande, pratar om vikten av att öppna upp för samtal och våga prata om psykisk ohälsa. Varför är kunskap viktigt för att förebygga ohälsa och vad kan alla bidra med?

Kl. 13–14: Träffa Malmö stads socialpsykiatriska team. Socialpsykiatriska teamet vänder sig både till dig med psykisk ohälsa och till dig som möter personer med psykisk ohälsa som vän/anhörig eller i ditt arbete.

Kl. 11–13: Tjänstepersoner från Malmö stad berättar om hur arbetsmarknads- och socialförvaltningen kan ge stöd och hjälp vid psykisk ohälsa och suicidprevention. De berättar också om utbildningen ”Första hjälpen till psykisk hälsa” och hur man kan hjälpa någon som mår psykiskt dåligt, vilken hjälp som finns att få och vart man kan vända sig.

Kl. 11–14: Lotta Ericsson, Malmö stad, informerar om och svarar på frågor om Aktivitetskatalogen, som samtal aktiviteter riktade till personer med erfarenhet av psykisk ohälsa, och Återhämtningsskolan.

Vänskapsbänken vid Centralstationen

Kl. 13–15: Träffa Gittel Ullebo som överlevt ett självmordsförsök. Gittel är idag volontär på Minds självmordslinje, ambassadör för Hjärnkoll Skåne och utbildar sig till peer support.

På plats finns också Kim Plunteman som är Hjärnkoll-ambassadör och blivande peer support. De finns vid bänken för att prata och svara på frågor. De har med sig ett lyckohjul som du kan snurra på och vinna saker från Hjärnkoll.

Kl. 13–15: Träffa Eva Nilsson, sjuksköterska och hälso- och sjukvårdskoordinator i Malmö stad, som berättar om utbildningen ”Första hjälpen till psykisk hälsa”.

Vänskapsbänken vid Triangelstationen

Kl. 13–15: Träffa Bosse Persson som är anhörig och engagerad i föreningen Libra balans. Han är också initiativtagaren till Malmös gula vänskapsbänkar.

Kl. 13–15: Träffa Annika Sandberg som förlorat sin 21-åriga dotter. En del av hennes läkning har varit att genom föreningen Autism Skåne stötta familjer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Kl. 13–15: Träffa Rosella Citterio som är anhörigkonsulent i Malmö stad och instruktör i "Första hjälpen till psykisk hälsa". Rosella berättar om sitt uppdrag och stöd till anhöriga som har förlorat någon i suicid eller lever med psykisk ohälsa.

Vänskapsbänken i Kungsgatans allé

Kl. 10–12: Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen berättar om programmet Youth Aware of Mental Health (YAM), som används i gymnasieskolor och är framtaget vid Karolinska Institutet i Stockholm. YAM är en hälsofrämjande och förebyggande insats där syftet är att främja den psykiska hälsan och motverka självmordshandlingar.

De berättar också om utbildningen ”Första hjälpen till psykisk hälsa” som erbjuds till personal på Malmö stads gymnasieskolor.

Kl. 10–12: Träffa Leo som berättar om sin erfarenhet av psykisk ohälsa. När Leo i tonåren vågade berätta att hen inte orkade leva längre kom vändningen till det bättre. Idag är Leo genom sitt engagemang i Trans- och tjejjouren den vuxna hen själv hade behövt som ung.

Vänskapsbänken i Nydalaparken

Kl. 13–15: Träffa Sophie Mcfarlane som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa. ”Välkomna till min gula bänk, för samtal om psykisk hälsa och återhämtning. Jag har egen erfarenhet och vill att min bänk ska vara en plats där man inte känner sig dömd och kan vara öppen om psykisk hälsa. Jag har återhämtat mig och jobbar nu som peer support här i Malmö och vill gärna sprida budskapet om att hoppet finns!”

Kl. 13–15: Mötesplats Nydala bjuder på korv med bröd och berättar om sin mötesplats som arbetar för att främja psykiska hälsa. (Mötesplatsen har öppet som vanligt.)

Vänskapsbänken på Limhamns torg

Kl. 11–13: Träffa Marie-Louise Zaar, anhörigkonsulent i Malmö stad, som arbetar med stöd till anhöriga och är instruktör i "Första hjälpen till psykisk hälsa".

Kl. 11–13: På plats finns även Malmö stads mötesplatser för seniorer som berättar om sin verksamhet, där du kan delta i mängder av kostnadsfria aktiviteter och arrangemang och träffa nya vänner och bekanta.

Kl. 11–13: Träffa Ann-Kristin Ohlsson som arbetar uppsökande och kan ge exempel på vilket stöd och service seniorer kan få i vardagen. Hur du kan göra för att minska fallolyckor och få råd kring balansövningar för att främja hälsan.

Vänskapsbänken på Poppeludden, Pildammsparken

Kl. 10–11: Träffa personal från psykiatrisk slutenvård, SUS, som informerar om vilken hjälp som finns och vart man kan vända sig. Ring 112 eller ta dig till närmaste psykiatriska akutmottagning om du har tankar eller planer på att skada dig själv eller ta ditt liv, eller om du har tankar på att skada någon annan.

Kl. 10–11: Träffa Fredrik, sjuksköterska inom psykiatrin i Malmö och ambassadör för de gula vänskapsbänkarna. Han har erfarenhet av hur ekonomiska skulder kan försvåra psykisk ohälsa.

Övrigt program under dagen

Att prata om psykisk ohälsa och självmord är förebyggande

Organisationerna Mind, Hjärnkoll och NSPH bjuder in till en kväll om suicidprevention och psykisk ohälsa. Hjärnkoll-ambassadörerna Gittel Ullebo och Kristoffer Persson berättar om sina erfarenheter av psykisk ohälsa och vad som hjälpt dem.

Oavsett om du själv kämpar med psykisk ohälsa, har en vän eller familjemedlem som behöver stöd eller bara vill lära dig mer om ämnet är du varmt välkommen.

Tid och plats: den 10 september 18–20.30 på Mind, Porslinsgatan 3 (3:e våningen), Malmö.

Arrangemanget är kostnadsfritt men anmäl dig senast den 2 september för att garanteras plats och enklare fika.

Folkhälsomyndigheten: Suicidpreventiva dagen 2024 – Individinriktade insatser

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) bjuder in till ett webbsänt seminarium med anledning av den årliga Suicidpreventiva dagen.

sv