Malmö stad
$left
$middle

Lustgaspatroner som används till sifoner. Det finns också en större variant som används att fylla ballonger med.

Lustgasförbud kan bli verklighet i Malmö

Lustgas är både laglig och lättåtkomlig det har blivit allt vanligare att gasen används i berusningssyfte. Nu har ett beslut fattats som kan innebära ett förbud för användning av lustgas i nästan hela Malmö.

Lustgasen är skadlig

Lustgas är lätt för unga att få tag på och blir allt vanligare som berusningsmedel. Nu säljs lustgas oreglerat och gasens egentliga användningsområde är som drivgas i sifoner. Lustgaspatroner finns att köpa lagligt i köks- och partybutiker samt på nätet.

Lustgas är inte klassat som en drog, men är kontaterat skadlig för hälsan om den används ofta och i stora mängder. Ett första fall av omhändertagande enligt Lagen om vård av unga har skett i Malmö p.g.a. en tonårings missbruk av lustgas.

Statlig utredning

Lustgasen är skadligt för både hälsa och miljö, något som också uppfattats på lagstiftande nivå där en pågående utredning så småningom kan innebära begränsningar av tillgängligheten till lustgas.

Förbud kan bli verklighet i Malmö

Som alla kommuner har Malmö stad rätt att besluta om lokala ordningsstadgor. De kan exempelvis handla om var en får vistas eller vad som är tillåtet på allmänna platser.

Nu förslås att en ny paragraf om att förbjuda användning av lustgas i berusningssyfte, inom ett avgränsat område, införs i den lokala ordningsstadgan.

Ärendet går vidare till kommunfullmäktige 26 september, men kan träda i kraft först efter beslut i Länsstyrelsen.

Bestämmelser som riktar sig till dig som medborgare - Malmö stad (malmo.se)

sv