Malmö stad
$left
$middle

Garaget är stängt till och med 3 november.

Biblioteket Garaget stängt under höstlovet

Efter ett antal hotfulla incidenter kommer Garaget på Sofielund att hålla stängt. Bibliotekens huvudskyddsombud har utfärdat ett tillfälligt skyddsombudsstopp, och biblioteket beräknas öppna igen 4 november.

– Med höstlovet runt hörnet, då vi brukar ha extra många barn på biblioteket, är det väldigt beklagligt att vi behöver stänga. Men medarbetarnas och besökarnas trygghet är viktigast, säger Åsa Sandström, stadsbibliotekarie i Malmö.

Sedan den 23 oktober är Garaget stängt. Anledningen är ett så kallat tillfälligt skyddsombudsstopp. De senaste dagarna har ett antal hotfulla incidenter uppstått på biblioteket. Bland annat har en besökare som blivit avvisad återkommit till biblioteket och uppträtt aggressivt och hotfullt. Polis tillkallades vid denna händelse.

– I området runt Garaget finns det en social oro, något som vi märker av i allra högsta grad på biblioteket. Väldigt många barn i låg- och mellanstadieålder utan vuxet sällskap håller till på biblioteket under eftermiddagarna. Samtidigt ser vi en öppen droghandel som pågår utanför biblioteket. Så kan vi inte ha det, säger Åsa Sandström.

Planerar öppna igen 4 november

Under stängningen kommer biblioteket att ta fram en plan för att hantera situationen och förhoppningen är att biblioteket ska öppna igen den 4 november. Garagets besökare hänvisas under perioden till närliggande bibliotek, exempelvis Stadsbiblioteket, Stadsarkivets bibliotek och Rosengårdsbiblioteket.

Det tillfälliga skyddsombudsstoppet gäller till och med den 3 november. Det är utfärdat då bibliotekens huvudskyddsombud inte anser att arbetsgivaren kan trygga medarbetarnas säkerhet. Arbetsgivaren motsätter sig inte huvudskyddsombudets bedömning utan accepterar den tillfälliga stängningen.

sv