Mer tillgänglig och förebyggande socialtjänst – idag träder den nya socialtjänstlagen i kraft
Huvudsyftet med den nya lagen är att erbjuda stöd tidigare, sänka trösklarna till socialtjänsten och kunna ge olika insatser på ett enkelt sätt. Malmö stads arbetsmarknads- och socialförvaltning har påbörjat omställningen och nu fortsätter utvecklingsarbetet.
– Vi befinner oss, sedan flera år tillbaka, i en omställningsprocess i den riktning lagen pekar ut. Samtidigt ser vi framför oss ett fortsatt arbete och vi räknar med att det kommer ta några år innan omställningen är helt genomförd, säger Britt-Marie Pettersson, förvaltningsdirektör vid arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
Det är 43 år sedan den förra socialtjänstlagen kom. Den nya och uppdaterade lagen är tänkt att svara mot samhällets och vår tids utmaningar. Med den nya lagen får socialtjänsten nya verktyg och också möjlighet att arbeta på andra sätt.
Fokus på förebyggande arbete och tidiga insatser
Lagen betonar, bland annat, tillgänglighet, möten med invånare och förebyggande insatser.
Socialtjänsten i Malmö stad har redan agerat i linje med dessa möjligheter och har under de senaste åren testat och skalat upp fler, tidiga, samordnade och förebyggande insatser.
Ett exempel är familjecentraler, där stadens medarbetare från förskola och socialtjänsten tillsammans med kollegor från mödravård och barnhälsovård arbetar för att kunna erbjuda insatser till föräldrar i behov av stöd och vägledning i olika frågor. Bland annat finns föräldrarådgivarna som förutom familjecentralerna även har egna lokaler på Barkgatan 11. Hos dem kan du som väntar barn eller har barn åldern 0–6 år få stöd och råd om de utmaningar du möter som förälder.
Trygga barnet är en annan insats, en samverkansmodell, som underlättar för förskolan, skolan, vården och socialtjänsten att samverka kring ett barns och familjs behov av stöd, tillsammans med barnet och vårdnadshavarna.
Ytterligare satsningar är förskolesocionomer och skolsociala team, där medarbetare från socialtjänsten arbetar i förskolor och skolor för att öka tillgänglighet och förtroendet för socialtjänstens insatser. Här är fokus att möta barn, unga och deras föräldrar tidigt. Fånga upp behov av stöd och erbjuda insatser innan eventuella problem blir större.
Dialog är vägen till tillit
För att öka tilliten till socialtjänsten har arbetsmarknads- och socialförvaltningen sedan ett par år tillbaka arbetat med konceptet Dialog med socialtjänsten – ett initiativ som syftar till att skapa dialog mellan socialtjänst, civilsamhälle och Malmöbor. Dialogträffarna hålls regelbundet och bidrar till ökad förståelse om socialtjänstens uppdrag och minskad oro hos föräldrar.
Stöd till föräldrar
Att bli och vara förälder kan vara omvälvande. Malmö stads föräldrakurser är en insats som stärker föräldraskap och förebygger familjekonflikter.
Här hittar du Malmö stads olika föräldrakurser:
– Dessa exempel visar på hur vi redan tagit oss an omställningen i en riktning som ligger i linje med det som lagen syftar till, säger Britt-Marie Pettersson. Vi kommer att fortsätta arbetet genom att identifiera ytterligare behov och erbjuda fler insatser fortlöpande.
Vill du veta mera om den nya socialtjänstlagen?
Med den nya socialtjänstlagen ska socialtjänsten bli mer förebyggande, tillgänglig, jämställd och kunskapsbaserad. Hos Sveriges kommuner och regioner hittar du mer om lagen och hur svensk socialtjänst ska arbeta framöver.