$left
$middle
ett grönt odlingsområde.

Regler för Djupadals odlingslotter (nya området)

E-tjänst för odlingslotter stängs tillfälligt från 25 april till 31 oktober

Från den 25 april till den 31 oktober kan du inte registrera dig i kön för odlingslotter eller skicka in en intresseanmälan för lediga odlingslotter. Det beror på att vi byter ut vår e-tjänst och it-system kopplat till e-tjänsten.

E-tjänst för odlingslotter stängs tillfälligt

Avfall

I områdets container/kompostbinge kan du slänga trädgårdsavfall som går att kompostera under odlingssäsong. Allt övrigt avfall får du ta med dig från din lott. Under vintern (mitten av oktober till april) finns ingen container på plats.

Bekämpningsmedel

Endast medel godkända av Naturvårdsverket får användas.

Bevattning

Du får vattna max 2 timmar per dag. När du vattnar måste du vara på området. Du får inte gräva ner vattenslangarna i gångarna utanför din lott.

Djurhållning

Kopplad katt eller hund får vistas på din lott.

Drivbänk/växthus

Det är tillåtet att ha en drivbänk på odlingslotten. Drivbänken ska vara av plast och av enkel karaktär för att kunna plockas ned under vintern.

Tillåtet maxmått:

  • Längd: 2 meter
  • Bredd: 1 meter
  • Höjd: 1,5 meter

Grillning

Du får gärna grilla med grillkol i en flyttbar/mobil grill. Det är inte tillåtet att bygga/mura upp permanenta grillar. Det är förbjudet att elda grenar/brädor samt att grilla på marken.

Invasiva arter

Hjälp oss bekämpa invasiva arter, som blomsterlupin, kanadensiskt gullris och parkslide! På Naturvårdsverkets hemsida hittar du information om vilka de är och hur du bekämpar dem. Du får inte odla dem på lotten.

Lastpallar

Lastpallar kan innehålla giftiga ämnen och de är därför inte tillåtna på stadens odlingsområden.

Material och redskap

Diverse material och redskap som används för skötsel av odlingslotten ska plockas undan när du inte är på odlingslotten. Allt som används på odlingslotten ska vara ämnat för utomhusbruk. Glas är inte tillåtet material på lotten.

Redskapslåda

Du får ha en redskapslåda på lotten, där du förvarar dina redskap på ett snyggt och prydligt sätt. Redskapslådan måste vara avsedd för ändamålet. Den ska ha en sådan utformning och färg att den passar in i omgivande miljö.

Tillåtet maxmått:

  • Längd: 2 meter
  • Bredd: 0,8 meter
  • Höjd: 0,8 meter

Staket/häck

Du får ha staket eller häck runt odlingslotten. Staketet ska vara byggt av ett och samma material, antingen av nät eller stående träpanel i jordnära färger. Materialet ska vara avsett för ändamålet. Numret på lotten ska vara väl synligt.

Tillåtna maxhöjder:

  • Staket: 1 meter
  • Häck: 1,2 meter

Stolpar/växtstöd

Stolpar/växtstöd ska placeras minst 2 meter från grannens lott. Horisontellt växtstöd, som pergola, är inte tillåtet. När odlingssäsongen är över ska växtstöden plockas bort.

Tillåten maxhöjd:

  • 180 centimeter

Träd/buskar

Du får ha ett (1) fruktträd på din lott, som blir max 2 meter högt. Det måste planteras minst 3 meter från lottens gräns. Vintergröna träd/buskar som thuja, pil, idegran, tall är inte ämnade för odlingsområden.

Trädgårdsmöbler

Trädgårdsmöbler ska vara anpassade för utomhusbruk. Inomhusmöbler är inte tillåtet (se avsnttet Material och redskap). På din odlingslott får du ha ett mindre trädgårdsmöblemang. Parasoll går bra, men måste fällas ihop då du lämnar lotten.

Underhållsansvar

Odlingslotten ska hållas fri från ogräs och gräs ska klippas året om.
Detta gäller även halva gången utanför din lott. Om gången utanför
din lott är av grus ska den rensas och är den av gräs ska den klippas.

Vindskydd

Det är inte tillåtet att ha vindskydd eller pergola på nya Djupadals odlingsområde.

Ytor

Du får använda miljövänlig markduk på lotten. Du får hårdgöra max 10 procent av din lotts yta. Trädäck är inte tillåtet.

Tillåtna material:

  • betongplattor
  • marktegel
  • marksten

Inte tillåtna material:

  • singel
  • småsten
  • stenmjöl
  • plast

Övrigt

Lottens marknivå får inte ändras och övriga konstruktioner/byggnationer som inte har med odling att göra är inte tillåtna.

Kontaktinformation

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
Postadress:
205 80 Malmö
sv