Så är du källkritisk
Under de närmaste veckorna vänds många blickar mot Malmö och Eurovision. Därför är det viktigt att vara källkritisk. För att bidra till att skapa trygghet, undvik att sprida vidare information om det inte kommer från en bekräftad källa, som till exempel Malmö stads officiella kanaler eller andra myndigheters kanaler.
Ett av de viktigaste råden är att vara försiktig med att sprida information om man inte är säker på att den är tillförlitlig. Tillförlitlig information hittar du i Malmö stads officiella kanaler eller i andra myndigheters officiella kanaler.
Det kan vara extra svårt att förhålla sig källkritisk när starka känslor är inkopplade. Ser du rykten flyta runt i sociala medier, fundera gärna på vem som är källan och i vilket syfte informationen sprids innan du delar den vidare. Ibland kan korrekt info ta lite tid, men du hittar den alltid i stadens officiella kanaler.
Checklista för källkritik
- Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
- Vem tjänar på att du sprider den?
- Varför finns informationen? Är avsikten att förändra ditt tänkande och agerande?
- Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
- Var fann du informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?
- Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet.
- Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande åsikt. På så sätt undviker du att du endast letar efter information som förstärker din nuvarande uppfattning.
Sidan senast uppdaterad: