Här hittar du en steg för steg-vägledning om hur du går tillväga för att starta en restaurang, ett café, konditori och liknande livsmedelsverksamheter i Malmö.
Kontakta Malmö stads företagslots om du har frågor om stegen så kan de ge dig vägledning.
Telefon: 040-34 10 00, vardagar klockan 08.00-17.00.
E-post: foretagslots@malmo.se
På företagarportalen verksamt.se hittar du viktig information, bra verktyg och en checklista för dig som vill starta en verksamhet med matservering.
Det finns flera tjänster för att hitta lediga lokaler och ledig mark i Malmö. Tänk på att lokalen ska uppfylla kraven för livsmedelsverksamhet.
När du ska nyetablera en livsmedelsverksamhet – till exempel en restaurang, ett café eller konditori – kan du behöva söka bygglov för bland annat ändrad användning av lokal och skyltar. Du kan också behöva göra en teknisk anmälan om du exempelvis ska installera eller väsentligt ändra ventilation eller vatten- och avloppsledningar.
Alla livsmedelsverksamheter ska anmälas till miljöförvaltningen. Har du ett visst antal kylar och frysar i din livsmedelsverksamhet kan du behöva skicka in en anmälan för köldmedier.
Du ansöker om tillstånd för uteservering och gatupratare (lös skylt framför lokalen) hos polismyndigheten. Tänk på att om din verksamhet har en uteservering kommer ansökan om gatupratare att avslås.
För att få sälja drycker med alkoholhalt på över 3,5 procent på din restaurang behöver du ett serveringstillstånd från tillståndsenheten. Handläggningstiden är 2–3 månader.
Om du bara vill sälja folköl så behöver du endast skicka in en anmälan om det.
Driver du en livsmedelsverksamhet, ett serveringsställe, restaurang, café eller livsmedelsbutik har du skyldighet att källsortera vissa typer av avfall. Alla företag och verksamheter måste även ha ett avtal med Va Syd om upphämtning av hushållsavfall. Du har också ansvar för att se till att det finns en fungerande och godkänd fettavskiljare i lokalen med ett aktivt tömningsabonnemang hos Va Syd.
Ansvaret för brandskydd i byggnader och lokaler vilar på ägaren av byggnaden samt den som bedriver verksamhet i byggnaden.
Kontakta gärna Räddningstjänsten Syd om du vill veta mer om brandskyddsarbete i din verksamhet.
Räddningstjänsten Syd beviljar också tillstånd för hantering av brandfarliga och explosiva varor. I samband med din ansökan görs även tillsyn av lokalen inomhus.