$left
$middle

Prövning – gymnasiala kurser

Prövning i gymnasiala kurser erbjuds under bestämda perioder. Här kan du se vad en prövning består av, vilka prövningstillfällen vi erbjuder och när du kan anmäla dig.

Om våra prövningar

Prövningen består vanligtvis av ett skriftligt och ett muntligt prov. Eventuellt tillkommer även en fördjupningsuppgift.

Du kan anmäla dig till max tre kurser/period, men endast skriva ett kursprov per skrivdag. Kolla så att provtillfällena för de kurser du vill göra en prövning i ej krockar.

När din anmälan är godkänd förbereder vi din prövning. En vecka innan prövningsperioden startar skickar vi ett informationsmejl till din e-postadress. Där får du kontaktuppgifter till din examinator. Då har du också möjlighet att ställa frågor till din examinator gällande anvisningarna.

Prövningsperioder

Prövningar i gymnasiala kurser genomförs under bestämda perioder. De flesta kurser går att pröva under alla perioder. Några kurser erbjuds endast under vissa perioder och tar längre tid att genomföra.

Skrivdag och skrivning

Kolla så att provtillfällena för de kurser du vill göra en prövning i ej krockar! Välj kurser utifrån vårt skrivschema innan du betalar och anmäler dig. Om kurserna krockar kan vi inte behandla din ansökan. Alla kurser som finns i vårt kursutbud, har en eller två obligatoriska skrivpass (se skrivschemat).

Ladda ner vårt skrivschema för 2023 som pdf (193.99 KB). Pdf, 194.6 kB.

På skrivtillfället skrivs vissa prov för hand med penna och papper medan andra skrivs på dator. Du får låna dator på plats i skrivsalen. Ett studentkonto skapas åt dig så att du kan logga in och nå ditt prov.

Om du inte kommer på det obligatoriska skrivpasset avbryts prövningen. Vill du ändå göra prövningen måste du anmäla dig igen till en ny period mot en ny avgift. Vi kan tyvärr inte flytta provet.

Kursutbud och prövnings­anvisningar

Det är viktigt att du tar reda på vad som ingår i din prövning. Ta därför en titt på anvisningarna för de kurser du ska göra prövning i.

Kursutbud och prövningsanvisningar.

Komvuxarbete

Tidigare kursen gymnasiearbete ersattes i juli 2021 av komvuxarbete. Prövning i komvuxarbete görs på Komvux Malmö.

Komvuxarbete – prövningsperioder, inriktningar och anvisningar.

Kostnad för prövning

Det kostar 500 kronor per kurs att göra en prövning. Du betalar avgiften när du anmäler dig till kursen i e-tjänsten. Avgiften är inte återbetalningsbar.

Prövningen är avgiftsfri om du har betyget F eller – (streck) i den kurs du vill göra prövning i.

Betyg

Efter godkänd prövning får du betyg i kursen. Betygsdatum för prövningen är sista datumet i vald prövningsperiod. Vi skickar betygen digitalt till Universitet- och högskolerådets betygsdatabas veckan efter.

Prövning för att få examensbevis från gymnasiet

Om du saknar eller har ej godkänt betyg i ditt betygsdokument från gymnasiet kan pröva kurser för att få ett examensbevis.

Om du har ett betygsdokument där det står ”studiebevis”, ”gymnasieintyg” eller "utdrag ut betygskatalog" betyder det att du inte har ett examensbevis. Om du vill söka till högskola eller universitet behöver du ha ett betygsdokument med titeln ”examensbevis” registrerat.

Om slutbetyg och examen på gymnasienivå.

Guide till dig som vill göra en prövning för att få ihop ditt examensbevis

Observera att du gör på olika sätt beroende på om du är folkbokförd i Malmö eller på annan ort.

Kontaktinformation och länkar

sv