$left
$middle

Prövning – gymnasiala kurser

Prövning i gymnasiala kurser erbjuds under bestämda perioder. Här kan du se vad en prövning består av, vilka prövningstillfällen vi erbjuder och när du kan anmäla dig.

Om våra prövningar

Prövningen består vanligtvis av ett skriftligt och ett muntligt prov. Eventuellt tillkommer även en fördjupningsuppgift.

När din anmälan är godkänd förbereder vi din prövning. En vecka innan prövningsperioden startar skickar vi ett informationsmejl till din e-postadress. Där får du kontaktuppgifter till din examinator. Då har du också möjlighet att ställa frågor till din examinator gällande anvisningarna.

Kostnad för prövning

Det kostar 500 kronor per kurs att göra en prövning. Du betalar avgiften när du anmäler dig till kursen i e-tjänsten. Avgiften är inte återbetalningsbar.

Prövningen är avgiftsfri om du har betyget F eller – (streck) i den kurs du vill göra prövning i.

Betyg

Efter godkänd prövning får du betyg i kursen. Betygsdatum för prövningen är sista datumet i vald prövningsperiod. Vi skickar betygen digitalt till Universitet- och högskolerådets betygsdatabas veckan efter.

Prövningsperioder

Prövningar i gymnasiala kurser genomförs under bestämda perioder. De flesta kurser går att pröva under alla perioder. Några kurser erbjuds endast under vissa perioder och tar längre tid att genomföra.

Prövning under våren

Period 1

Prövningsperiod 1

Tidplan

Datum

Prövningsperiod

4–28 mars

Ansökningsperiod

15–26 januari

Betygsdatum

28 mars

Period 2

Prövningsperiod 2

Tidplan

Datum

Prövningsperiod

13 maj – 7 juni

Ansökningsperiod

1–12 april

Betygsdatum

7 juni

Prövning under hösten

Period 3

Prövningsperiod 4

Tidplan

Datum

Prövningsperiod

9 september – 4 oktober

Ansökningsperiod

29 juli – 9 augusti

Betygsdatum

4 oktober

Period 4

Prövningsperiod 5

Tidplan

Datum

Prövningsperiod

4–27 november

Ansökningsperiod

23 september – 4 oktober

Betygsdatum

27 november

Skrivdag och skrivning

Kolla så att provtillfällena för de kurser du vill göra en prövning i ej krockar! Du kan anmäla dig till max tre kurser/period, men endast skriva ett kursprov per skrivdag.

Välj kurser utifrån vårt skrivschema innan du betalar och anmäler dig. Om kurserna krockar kan vi inte behandla din ansökan. Alla kurser som finns i vårt kursutbud, har en eller två obligatoriska skrivpass (se skrivschemat).

Skrivtillfället

På skrivtillfället skrivs vissa prov för hand med penna och papper medan andra skrivs på dator. Du får låna dator på plats i skrivsalen. Ett studentkonto skapas åt dig så att du kan logga in och nå ditt prov.

Om du inte kommer på det obligatoriska skrivpasset avbryts prövningen. Vill du ändå göra prövningen måste du anmäla dig igen till en ny period mot en ny avgift. Vi kan tyvärr inte flytta provet.

Kursutbud och prövnings­anvisningar

Det är viktigt att du tar reda på vad som ingår i din prövning. Ta därför en titt på anvisningarna för de kurser du ska göra prövning i.

Prövningsanvisningarna innehåller information om läromedel, delprover, kunskapskrav med mera.

Prövning för att få examensbevis från gymnasiet

Om du saknar eller har ej godkänt betyg i ditt betygsdokument från gymnasiet kan pröva kurser för att få ett examensbevis.

Om du har ett betygsdokument där det står ”studiebevis”, ”gymnasieintyg” eller "utdrag ut betygskatalog" betyder det att du inte har ett examensbevis. Om du vill söka till högskola eller universitet behöver du ha ett betygsdokument med titeln ”examensbevis” registrerat.

Om slutbetyg och examen på gymnasienivå.

Guide till dig som vill göra en prövning för att få ihop ditt examensbevis

Observera att du gör på olika sätt beroende på om du är folkbokförd i Malmö eller på annan ort.

  • Anmäl dig till vald prövningskurs.

  • Genomför prövningen. Beställ ditt betygsdokument genom att mejla komvux@malmo.se veckan efter prövningen är avslutad. Det postas hem till dig.

  • Boka in en samtalstid med en studie- och yrkesvägledare i den kommun du är folkbokförd i.

  • Ta med dig dina betygsdokument (exempelvis betygsdokument från gymnasiet, prövningsbetyg med mera) till samtalet.

  • Skapa ett konto på vår ansökningswebb och ladda upp de betygsdokument som du har.
    Ansökningswebben

  • Därefter bokar du in en samtalstid med en studie- och yrkesvägledare på Vuxvägledning i Malmö. Om du är elev på Komvux Malmö, bokar du tid hos studie- och yrkesvägledarna som finns på skolan.
    Vuxvägledning Malmö.

  • Under samtalet tittar studie- och yrkesvägledaren på dina betygsdokument för att se om du uppnår ett examensbevis efter att du fått betyg på den planerade prövningen.

  • Anmäl dig till prövningen – håll koll på anmälningstiden så att du inte missar vald period.

  • När din prövning är betygsatt, kontakta din studie- och yrkesvägledare via mejl, vuxvagledning@malmo.se, eller ring 040-34 49 95. Meddela att du är klar med prövningen.

    Är du elev på Komvux Malmö kontaktar du studie- och yrkesvägledarna som finns på skolan.

  • Nu följer en handläggningstid på cirka två veckor. Komvux Malmö skickar in examensbeviset digitalt till Universitet- och högskolerådets betygdatabas (antagning.se) och du får det även som betygsdokument, hemskickat till dig via post.
    Universitet- och högskolerådets betygdatabas

    Detta är ett original, var rädd om det. Komvux Malmö sparar en kopia av ditt examensbevis (efter fem år skickas det vidare till Malmö stadsarkiv).

Kontaktinformation och länkar

sv