Prövning komvux
Om du vill höja ditt betyg eller få betyg i en kurs du inte har läst tidigare kan du läsa in kursen på egen hand och göra en prövning. Du kan göra en prövning i kurser på grundläggande och gymnasial nivå.
Om prövning
En prövning testar din kunskap i ett ämne. Du kan ha läst kursen innan men inte klarat av den, eller så kan du ha fått kunskapen i arbetslivet. Prövningar organiseras regelbundet under olika perioder på året. Olika kurser går att pröva under olika perioder. Du behöver anmäla dig i god tid innan perioden börjar.
Prövningen kan inte flyttas till en annan prövningsperiod efter anmälan. Vill du ändra period måste du göra en ny anmälan och betala eventuell avgift igen.
Så går prövningen till
Inför en prövning deltar du inte i någon undervisning utan läser på egen hand in de kunskaper som ingår i kursplanen. Prövningen går ut på att en lärare gör en bedömning av dina kunskaper i förhållande till alla delar av kursens kunskapskrav.
Vanligtvis ingår ett skriftligt och ett muntligt prov, men fler uppgifter kan ingå beroende på kurs. Målet är att du ska få ett betyg i kursen.
Proven genomförs på svenska. Alla proven genomförs på skolan, ej på distans.
Skrivdag
På skrivdagen behöver du visa upp en giltig fysisk ID-handling (ID-kort, svenskt pass eller svenskt körkort).
Ta även med det som behövs som penna och sudd, miniräknare med mera beroende på vad du prövar i.
Vem kan göra en prövning?
Du har rätt att göra en prövning inom vuxenutbildningen om du är bosatt i Sverige. Du ska ha fyllt 18 år.
Du kan anmäla dig till prövning i en kurs innan kursen är avslutad, men du kan inte göra prövningen medan kursen pågår.
Om du är eller blir antagen till en kurs och anmäler dig till prövning i samma kurs där prövningsdatumet infaller under kursperioden, stryker vi dig från prövningen. Du behöver då anmäla dig till ett prövningstillfälle som infaller efter att kursen är avslutad. Har du betalat i samband med din anmälan så gör vi en återbetalning till dig.
Kurser att göra en prövning inom
Komvux Malmö erbjuder prövning inom många olika ämnen. Olika kurser prövas under olika perioder.
Förbered din prövning med våra prövningsanvisningar
Våra prövningsanvisningar är en hjälp inför ditt prov till din prövning men du behöver ha en bra kunskap i ämnet som grund. Våra prövningsanvisningar innehåller råd på val av läromedel och information om de olika delproven. Det är viktigt att du tar del av anvisningarna innan du gör din prövning.
Du skaffar själv de läromedel som behövs om inget annat står i anvisningen. Du kan antingen köpa eller låna läromedel på bibliotek.
Särskilt stöd
Om du har behov av anpassad skrivning kontaktar du våra specialpedagoger direkt efter att din anmälan blivit godkänd. Om du kontaktar dem senare så är det inte säkert att du kan få någon anpassning.
Din funktionsvariation måste vara dokumenterad.
Betyg
Samtliga prövningsbetyg kan beställas via vårt beställningsformulär.
Har du gjort en prövning i en gymnasial kurs skickas ditt betyg till UHR – Sveriges betygdatabas för universitet och högskola veckan efter avslutad prövningsperiod.
Prövning för gymnasieelever
Om du går på gymnasiet ska du vända dig till din gymnasieskola om du vill göra en prövning.
Erbjuder din skola inte den aktuella kursen kan du anmäla dig till prövning inom vuxenutbildningen efter du avslutat dina gymnasiestudier.