Malmö stad
$left
$middle

Inför etablering av kulturverksamhet

Hyllor med färg och lim och verktyg som hänger på väggen bredvid.

Vid etablering av en kulturverksamhet finns det många saker att tänka på för att säkerställa att verksamheten fungerar bra i området den ska ligga och att gällande regelverk följs. Här får du råd och tips för en lyckad etablering.

Genom att i ett tidigt skede fundera igenom och säkerställa att du följer de regler och lagar som gäller för din verksamhet och lokal, kan du undvika problem längre fram och se till att din verksamhet fungerar smidigt i sin omgivning.

Guide

Följande guide rör saker du behöver tänka på när du etablerar din verksamhet. Det är viktigt att du kontaktar de förvaltningar i Malmö stad som hanterar varje aspekt av etableringen. Det är bara de som kan hjälpa dig att säkerställa att du följer alla regler och krav.

Band som spelar i en container inför publik.

Ska du öppna en ateljé där du arbetar ensam, eller planerar du att ha utställningar eller föreställningar och ta emot besökare? Kommer verksamheten att vara en lugn arbetsplats eller en plats där publik samlas regelbundet? Fundera noga igenom och definiera verksamheten då det påverkar vilka regler du behöver förhålla dig till.

Om du planerar att ta emot publik måste lokalen vara anpassad för det, både vad gäller utrymmen och tillgång till faciliteter som toaletter och säkerhetsutgångar. Ventilationen ska vara anpassad till antalet personer och uppfylla säkerhetskrav, särskilt om farliga ämnen som kemikalier eller färger hanteras. Brandskydd och säkerhetsrutiner måste vara också anpassade till verksamheten. Detta inkluderar brandvarnare, släckare och markerade nödutgångar.

Om din verksamhet innebär kulturljud (buller), som musik eller arbete med maskiner, måste du tänka på om det kan störa grannar eller andra som bor och arbetar i området. Det är viktigt att överväga hur din verksamhet påverkar omgivningen.

Fundera över vad som finns i området runt din verksamhet. Finns det andra verksamheter som kan komplettera din, eller konkurrera om samma publik? Finns det bostäder nära som kan påverkas av din verksamhet, eller som kanske kan gynnas av den?

Tänk också på om det finns industrier eller andra verksamheter i närheten som kan uppfattas som farliga att vara nära. Om din verksamhet riktar sig till publik kan sådana faktorer påverka beslut gällande möjlighet att etablera din verksamhet i det området.

Bygglov

Flygbild över byggnader i varvsstaden.

Bygglov är ett tillstånd från kommunen som ger dig rätt att bygga eller göra en ändring av en fastighet eller lokal. Om du ska ändra användningen av en byggnad, till exempel från bilverkstad till ateljé, behöver du oftast ett bygglov. De flesta yttre ändringar på en byggnad, som fasadändringar eller tillbyggnader, kräver bygglov. Vissa inre ändringar kan också behöva bygglov eller en teknisk anmälan. Byggnaden måste också vara lämplig för den typ av verksamhet du planerar. Det betyder att detaljplanen för området måste tillåta verksamheten.

Om du har svårt att avgöra om det är en ansökan om bygglov som behöver göras eller om det räcker med en teknisk anmälan kan du alltid ringa stadsbyggnadskontoret och be om att bli kontaktad av en handläggare för att få hjälp att avgöra.

Telefon: 040-34 10 00 (Malmö stads kontaktcenter)
Be att bli kopplad till en handläggare på stadsbyggnadskontoret gällande bygglov.

När det saknas förutsättningar att lämna ett permanent bygglov, exempelvis när åtgärden strider mot gällande detaljplan, så finns det en möjlighet att både ansöka om och få ett tidsbegränsat bygglov.

Tillfälligt behov

En viktig förutsättning för ett tidsbegränsat bygglov är att den aktuella verksamheten endast har ett tillfälligt behov och därmed avses pågå under en begränsad tid.

Du behöver därmed noggrant tänka igenom om din verksamhet ska/kan pågå under en begränsad tid i den aktuella lokalen och säkerställa att du har en tydlig plan för vad som ska hända med verksamheten när tiden för det tidsbegränsade bygglovet löper ut.

Konkret innebär detta att du behöver lämna in påskrivet hyresavtal för den lokal där du avser bedriva din verksamhet permanent, som ett kvitto på att verksamheten du bedriver i nuvarande lokal endast är tillfällig.

Tillfälligt evenemang

Det kan också vara så att din verksamhet är direkt kopplad till ett tillfälligt evenemang som har en tydlig början och ett tydligt avslut. Med den förutsättningen finns det ett tillfälligt behov och därmed underlag för ett tidsbegränsat bygglov.

Hur länge?

Ett tidsbegränsat bygglov kan ges på högst 10 år och förlängas med högst 5 år. Totaltiden får dock inte överskrida 15 år.

Kostnaden för bygglov varierar beroende på vilken typ av projekt det gäller, som nybyggnation, tillbyggnad eller fasadändring.

Detaljplanen visar hur marken får användas och vilka regler som gäller för byggnader och ombyggnationer i ett område. Den kan också skydda kulturhistoriska byggnader, vilket kan påverka vad du får göra. Det är viktigt att se till att din verksamhet följer detaljplanen för att undvika problem. Om du hyr en lokal för din verksamhet, är det viktigt att du kontrollerar hur detaljplanen för byggnaden ser ut, så att du kan vara säker på att din verksamhet stämmer överens med planen.

Kontaktinformation

Kulturlots

Sidan senast uppdaterad:

sv