Det finns en rad lagar och intyerna riktlinjer som styr användandet av sociala medier.
Upphovsrätten gäller alltid. Men ibland kan det vara krångligt att få tag på den personen som har upphovsrätten för verket. Därför skapades CC (creative commons). Genom CC har du redan fått rättigheten att använda verket. Till en sådan här licens går det sedan att koppla fyra stycken villkor.
Allt fler myndigheter och organisationer använder sig av sociala medier. Denna användning kan innebära att personuppgifter behandlas, vilket i sin tur innebär att organisationerna måste se till att följa dataskyddsförordningen, GDPR, och, i vissa fall, särskild registerlagstiftning.
Det är viktigt att myndigheter hanterar sociala medier enligt de författningar och lagar som måste följas.
Som myndighet ska vi kommunicera på klarspråk, vi ska skriva enkelt och tydligt. Det betyder att meningar ska vara korta, du ska undvika svåra ord och skriva ut förkortningar.
Nedan riktlinjer är politiskt antagna motsvarande det som idag är demokratiberedningen. Dessa riktlinjer har kompletterats med praktiska riktlinjer som ska följas.
Precis som när du publicerar material på webben så gäller upphovsrätten på bilder och filmer även i sociala medier. Kontrollera äktheten i material och se till att du har upphovsrättsinnehavarens tillstånd att återpublicera.
Enligt Malmö stads riktlinjer så ska fackförvaltningars profilbild alltid vara Malmö stads logotyp mot en vit bakgrund.
Ärendehandläggning mot enskild, i synnerhet sådant som innefattar myndighetsutövning, får inte förekomma i sociala medier. Hänvisa i tillämpliga fall vidare till de kanaler där Malmö stad vanligtvis hanterar enskilda ärende (växel, kundservice, mail, brev etc.).
När du väl skapat ett konto i sociala medier vill du kanske annonsera om att du finns där. Lysande! Men läs först på vad som gäller angående användning av de olika logotyperna: