Den första etappen
Den första etappen (dp 5548) består av 40 småhus i form av radhus, kedjehus och villor. I den norra delen av planområdet anläggs en stadsdelspark. Bygget av småhusen beräknas komma igång under 2022.
Den andra etappen
Den andra etappen (dp 5615) omfattar runt 550 bostäder, varav 240 i småhus och 310 i flerfamiljshus. I området byggs en ny förskola och ett torg med butiker och vårdcentral. Här planeras också ett nytt stort park- och naturområde med fördröjningsmagasin som tar hand om dagvatten och stora regnmängder i området. Byggstart beräknas till år 2023 eller 2024.
Den tredje etappen
Den tredje och mindre detaljplanen för Gottorps gård (dp 5567) består av runt 15 småhus väster och norr om den befintliga byggnaden. Här bevaras större delen av de gamla träden. Detalplanen beräknas antas under sommarhalvåret 2021.
Barnen har varit med och planerat området
I planeringen av det nya centrumet har fastighetsägaren Skanska och Malmö stad haft workshops med Bunkeflostrandbor i alla åldrar och med deltagare från olika verksamheter som vill etablera sig i området.
En särskild satsning har gjorts för att involvera barn och unga i Bunkeflostrand i planeringen av närmiljön. På olika sätt har barnen tagit sig an uppgiften att komma med idéer och förslag till ett nytt torg i området.
I väntan på att torget blir verklighet har Skanska skapat en tillfällig aktivitetsplats intill Patrons gata. Här finns en basketplan, en utomhusplan för innebandy och en cykelbana och även möjlighet att odla.
Hållbarhetscertifierat enligt Citylab
Gottorp är genom byggaktören Skanska en av Sveriges första stadsdelar att få en så kallad Citylab-certifiering. Certifieringen utfärdas av Sweden Green Building Council. För att få den krävs att stadsdelen lever upp till en rad nationella och globala krav inom hållbarhet.
Gottorp har ett ambitiöst hållbarhetsprogram där det bland annat ingår minskad klimatpåverkan från byggnation med minst 30 procent och att samtliga byggnader ska uppnå nettonoll klimatpåverkan. Dessutom ska stadsdelen klimatanpassas för att klara framtidens klimat och bidra till ökad biologisk mångfald.