Malmö stad
$left
$middle

Gottorpsparken

En ny stadsdelspark med naturkaraktär växer fram i Bunkeflostrand. Här skapas plats för lek, motion, odling och avkoppling. Parken beräknas bli klar vintern 2026.

En stor och varierad park för både aktivitet och avkoppling

Den tolv hektar stora Gottorpsparken ska rymma både aktivitet och avkoppling. Här byggs utegym, en större lekplats, hundrastgård och grusstigar genom skogsliknande miljöer. Längre bort från aktivitetsytorna skapas rofyllda platser för vila och återhämtning. Vid östra dagvattensänkan byggs mötesplatsen Snäckan – en plats för olika aktiviteter och för att njuta av naturen nära vatten och fuktängar.

Vild växtlighet och kullar

Parkens naturkaraktär skapas med med olika växtmiljöer, som skiftar från skogsliknande miljöer i parkens kanter till öppna ängs- och gräsmarker i parkens inre och östra delar. Majoriteten av träd och buskar planteras i mindre storlekar, med så kallade skogsplantor och utvecklingen till skogsmiljöer kommer att ske successivt under lång tid - flera årtionden. Det kommer alltså ta lång tid innan parkbesökaren kan njuta av lövskog med inslag av barrträd.

Skogsplanteringar kantas av lägre växtlighet, så kallade bryn, i gränsen mot öppna gräsmarker och platser. I brynen planteras blom- och bärbuskar och enstaka träd för att gynna fåglar och pollinatörer. Tät buskvegetation i bryn skyddar skogsmiljöer från starka vindar och salt från sundet.

Överbliven jordmån från hela området samlas till kullar och platåer för att skapa variation. Omväxlande kullar och dalar ska locka till rörelse och skapa förutsättningar för rikare vegetation och djurliv. Den högsta kullen blir en utmärkt utsiktspunkt och pulkabacke.

Dagvattensänkor i parken

Regnvatten från bostäder, gator och kullar samlas i parkens dagvattensänkor. Den västra sänkan kommer oftast vara torr, men blir lite blöt vid regn och kan samla vatten vid kraftiga skyfall. Den östra sänkan blir djupare och kommer att kunna bilda en vattenspegel. Här kommer växter som kabbeleka, kaveldun och fackelblomster att trivas. Vattnet lockar också till sig djur som grodor, trollsländor och fåglar.

Klar vintern 2026

Arbetet påbörjas under våren 2025 och parken beräknas vara klar vintern 2026. Det kommer dock dröja många år innan träden blir stora och parken får sin tilltänkta utformning.

Sidan senast uppdaterad:

sv