Urban skog
Våren 2025 börjar vi plantera en urban skog vid den gamla färjeterminalen i Nyhamnen. Här kommer vi testa metoder för framtidens urbana grönska, samtidigt som kajen blir en grön oas för både människor och djur.
Våren 2025 börjar vi plantera en urban skog vid den gamla färjeterminalen i Nyhamnen. Här kommer vi testa metoder för framtidens urbana grönska, samtidigt som kajen blir en grön oas för både människor och djur.
Färjeterminalen i Nyhamnen, även känd som Euroterminalen, har under många år stått tom. Nu väcks platsen åter till liv. I väntan på att Nyhamnen ska omvandlas till Malmös nya bostads- och kontorsområde får tillfälliga projekt breda ut sig utanför den gamla terminalen.
Från 2025 anlägger vi en urban skog med träd och växter. Här ska finnas plats för aktiviteter, odlingsprojekt och att bara vara.
Den urbana skogen kommer bestå av växtbäddar med jord som placeras på marken. Bäddarna blir hem åt en mängd oliks växtarter, bland annat vilda blommor och en grupp barrträd. Att plantera på detta sätt är en ny innovation som testas i Malmö för första gången.
Växtbäddarna kommer att placeras ovanpå asfalten, utan att bryta upp den. Denna metod används eftersom det finns en risk för att marken, som består av fyllnadsmassor, skulle kunna innehålla giftiga föroreningar. Med växtbäddar kan vi testa framtidens metoder för att plantera mer träd och grönska i stadsmiljö, utan att först behöva sanera marken.
Ett syfte med den urbana skogen är att undersöka vilka växter och jordblandningar som kommer kunna trivas i staden när klimatet förändras. Platsen för den urbana skogen är nämligen ovanligt hårt utsatt för väder och vind. Genom att testa hur väl olika växter, material och bevattningstekniker fungerar här får vi större kunskap om hur grönska kan planteras på ett hållbart sätt i Malmö och andra städer i framtiden.
Arbetet med att skapa skogen påbörjas under våren 2025. Under vår och sommar kommer det finnas en blommande äng på platsen. I september planteras träden. Planen är att den urbana skogen ska finnas kvar i minst fem år, och hela tiden fortsätta utvecklas.
Den urbana skogen kommer att öppna upp för besökare med preliminär start under sommaren 2025.
Idén om den urbana skogen kommer från arkitekt- och konstnärsgruppen Team Layered, som arbetat med platsen runt Färjeterminalen inom projektet Power of places, ett samarbete med ArkDes. Team Layered har skapat flera andra verk och objekt på platsen: bland annat en markmålning, sittmöbler och en amfiteater. På området kan du även uppleva ett vävt konstverk av gruppen MalmöVÄV.
Den urbana skogen är en del av projektet urbant landskapslabb som bedrivs på Färjeterminalen. Projektet har fått finansiering från Malmö förskönings- och planteringsförening samt av EU genom projektet Arcadia.