El och värme från avfallsförbränning
Avfallsförbränningen i Malmö står för majoriteten av den el och värme som produceras i staden men orsakar också cirka en tredjedel av Malmös utsläpp av växthusgaser. Sysav och Malmö stad arbetar tillsammans för att göra avfallsförbränningen klimatpositiv till år 2030.
Avfallsförbränning är stort i Sverige eftersom vi har väl utbyggda fjärrvärmenät och avfallslagstiftning som medför att endast små mängder avfall ska gå till deponi. Sysavs anläggning för energiåtervinning i Malmö är en av de mest högeffektiva i Europa och producerar både el och värme. Den står för majoriteten av den värme och el som produceras i Malmö.
Genom att bränna avfall som inte återvinns, så kallat restavfall, undviks metanutsläpp från deponier. Det är bra för miljön och klimatet. Men restavfallet innehåller plast som inte kan återvinnas och sådan som har sorterats fel av avfallslämnare. Förbränning av plast är ett problem ur ett klimatperspektiv och orsakar stora fossila utsläpp.
Klimatpositiv avfallsförbränning
Sysavs förbränning av avfall står i dagsläget för cirka 30 procent av växthusgasutsläppen i Malmö. Det innebär att anläggningen är den enskilt största källan för fossila utsläpp i staden. Den största orsaken är förbränningen av plast.
Sysavs mål är att göra avfallsförbränningen i Malmö klimatpositiv till år 2030. De jobbar med att både minska plastförbränningen och att fånga in och lagra koldioxid från avfallsförbränningen.
Minska förbränning av plast
Att minska mängden plast som förbränns är viktigt ur klimatsynpunkt. Här behövs olika typer av åtgärder, till exempel:
- Smartare plastanvändning
- Byte till andra material
- Förbättrad källsortering
- Ökad plastutsortering från restavfallet
Fånga in och lagra av koldioxid
Eftersom plastanvändningen ökar och all plast inte kan återvinnas, jobbar Sysav med att fånga in och lagra koldioxid från avfallsförbränningen. Denna teknik kallas CCS (Carbon Capture and Storage).
Vad är klimatpositiv avfallsförbränning?
Infångning och lagring av koldioxid från förbränning av fossilt avfall, som plast, bidrar till att minska utsläppen. Om koldioxid även fångas in och lagras från förnybart avfall, skapas en kolsänka. Detta innebär att verksamheten tar bort mer koldioxid från atmosfären än den släpper ut. Sådana åtgärder leder till negativa utsläpp, vilket resulterar i en klimatpositiv verksamhet.
Sidan senast uppdaterad: