Malmö stad
$left
$middle

Vindkraft

Arbetet med att öka den lokala förnybara energiproduktionen fortsätter och vindkraft, särskilt havsbaserad, har stor potential att bidra till detta. Malmö stad är positivt inställd till vindkraft, både i kommunen och på andra platser i landet.

Vindkraft har stor potential att bidra till Malmö stads mål att organisationen redan år 2030 ska försörjas med 100 procent förnybar och återvunnen energi.

Med mer elproduktion från vindkraft minskar både utsläppen av växthusgaser och kostnaderna för energianvändning i Malmö. Samtidigt finns det fördelar med en lokal elproduktion, inte minst utifrån graden av försörjningstrygghet, vilket är viktigt för de Malmöbor och företag som bor och verkar i staden.

Vindkraft i kommunen

I syfte att öka den lokala produktionen av förnybar el undersöker Malmö stad möjligheten att etablera vindkraftverk inom kommunen.

Vindkraftverk kräver dock stora säkerhetsavstånd till verksamheter och infrastruktur, och ännu större hänsynsavstånd till bostäder. Det gör det svårt att etablera vindkraft i en så tätt bebyggd stad som Malmö. Många områden är helt enkelt inte lämpliga eftersom till exempel gränsvärden för buller skulle överskridas eller för att störande skuggor skulle bildas. Andra delar av Malmö har höga natur- och kulturvärden som bör bevaras.

Trots utmaningar med vindkraft i tätbebyggda områden visar en utredning på möjligheter för landbaseradvindkraft i Malmö. Störst potential finns dock inom havsbaserad vindkraft, huvudsakligen på grundet Sjollen.

Malmö stad undersöker möjligheterna att etablera vindkraftverk med fundament integrerade i en inramningsvall i samband med en planerad markutfyllnad av Norra Hamnen. Även vindkraftverk upp till 300 meter ut i havet har utretts men bedöms inte vara lika lönsam.

Etablering av två större vindkraftverk integrerade i inramningsvallen skulle kunna producera 36 000 megawattimmar per år. Det motsvarar cirka en fjärdedel av Malmö stads elanvändning, eller hushållsel för 7 200 lägenheter.

I ett industriområde driver företaget Carl F ett småskaligt vindkraftverk på sin återvinningsanläggning i Norra Hamnen. Anläggningen har prisats för att den visar att vindkraft kan samexistera med närliggande verksamheter.

Havsbaserad vindkraft

I en tätt bebyggd kommun som Malmö är det mycket som ska få plats. Till havs finns mycket större sammanhängande ytor som gör det möjligt att bygga fler och högre vindkraftverk.

Den havsbaserade vindkraftparken Lillgrund, belägen strax söder om Öresundsbron, togs i drift i december 2007. Det var då världens tredje största vindkraftspark och än idag är det Sveriges största havsbaserade vindkraftspark. Vindkraftsparken består av 48 verk som är 115 meter höga och som producerar cirka 330 000 megawattimmar el per år. Det motsvarar hushållsel för ungefär 66 000 lägenheter.

I Malmös översiktsplan redovisas stadens intresse för vindkraftsetableringar på grundet Sjollen, nordväst om Malmö hamn. Den del av grundet som ligger inom Malmö stads gränser skulle kunna rymma 7-8 verk och producera cirka 420 000 megawattimmar el per år. Det motsvarar hushållsel för cirka 84 000 lägenheter. Inkluderas de delar av grundet som ligger inom en annan kommun beräknas totalt 23 verk kunna uppföras och produktionen bli cirka 1 200 000 megawattimmar el per år. Det motsvarar hushållsel för cirka 240 000 lägenheter.

Vindkraftverk på annan ort

För att arbeta för mer förnybar energi investerar Malmö stad i vindkraftverk på annan ort, som ett komplement till lokal elproduktion. Det bidrar i sin tur till att branschen kan bygga upp sin erfarenhet kring stadsnära vindkraftsetableringar.

Malmö stad äger ett av åtta vindkraftverk om 3,3 megawatt i Långmarkens vindpark utanför Kristienhamn. Vindkraftverket producerar cirka 9 300 megawattimmar per år, vilket motsvarar ungefär 6-7 procent av Malmö stads elanvändning.

Malmö stads äger ett av fyra vindkraftverk om 2 megawatt i Nötåsen vindpark i Sundsvalls kommun. Den årliga produktionen är omkring 5 700 megawattimmar, vilket motsvarar cirka 4-5 procent av Malmö stads elanvändning.

Sidan senast uppdaterad:

sv