Smarta energilösningar
Förnybar energi från bland annat solceller och vindkraft blir en allt större och viktigare del av våra samhällen. Eftersom dessa källor är väderberonde kommer det innebära att tillgången på energi kommer variera över dagar och årstider.
Det kommer fortsätta komma ström från eluttagen även när solceller och vindkraft inte producerar, men vid dessa tillfällen kan elproduktion från mindre hållbara energikällor behöva sättas igång och leda till större utsläpp och högre kostnader. Därför är det viktigt att vi samtidigt ser över hur användningen av energi kan bli smartare och mer flexibel. Med ett smartare och mer flexibelt energisystem kan energiförsörjningen bli både hållbar och leveranssäker trots väderberoende energiproduktion. Det betyder att vi måste använda mer information- och kommunikationsteknik för Vi måste också använda lösningar för att lagra energi, till exempel i byggnader eller i elbilar.
Smarta energilösningar motverkar effektbrist
är viktiga för att motverka effekt- och kapacitetsbrist i elnätet, alltså när efterfrågan på el är större än tillgången. Särskilt i storstäderna ökar efterfrågan på el samtidigt som elnätet i Sverige inte byggs ut i samma takt. Då ökar risken för effektbrist – att elen till ett visst område helt enkelt inte räcker till under en period. Effekttoppar kommer till exempel när många kommer hem från jobbet och ungefär samtidigt sätter igång olika hushållsapparater för att exempelvis laga mat och tvätta. Vid sådana tillfällen uppstår så kallade effekttoppar, alltså att mycket el används samtidigt.
Olika typer av smarta energilösningar kan minska belastningen på energisystemet. Exempelvis kan automatisk styrning av elbilsladdning göra att fordonet mest laddas under natten och ändå är fulladdat på morgonen när fordonet ska användas. Solceller gör att en fastighet inte är lika beroende av elektricitet från elnätet. Med energilagring i batterier kan dessutom elanvändningen vid effekttoppar försörjas av lokalt producerad solenergi istället för att öka belastningen på elnätet. När energisystemet är hårt belastat är ofta priserna på el och värme högre vilket innebär att det kan vara lönsamt med smarta energilösningar för att minska behovet att köpa dyr energi.
Framtidens energisystem utvecklas i Malmö
Malmö ligger långt fram i utvecklingen av framtidens hållbara energisystem och Malmö stad driver en rad projekt för smarta energilösningar. I Hyllie har man sedan 2014 testat lösningar för smarta nät och idag har flera bostäder i Hyllie smart styrning av värme och lagrar exempelvis överskottsvärme i husets stomme när värmen inte behövs.
Ett annat exempel är i Sege park där flera byggherrar har målet att nästan hälften av områdets elanvändning ska försörjas av lokala solcellsanläggningar, vilket i kombination med energilagring och hållbara mobilitetslösningar i P-huset kommer göra stor nytta för energisystemet.
Vi samarbetar med privata aktörer
Tillsammans med privata aktörer har Malmö stad även testat nya lösningar i parkeringshus för att minska risken för kapacitets- och effektbrist i elsystemet. Bland annat smart laddning av elbilar som styr laddningen efter hur mycket el som är tillgängligt, utan att det påverkar kunden.
Sidan senast uppdaterad: