$left
$middle

Hemlöshet

Att hushåll har låga inkomster i kombination med en brist på bostäder med låga hyresnivåer är en anledning till att en del av Malmös invånare är hemlösa. Malmö stad gör insatser för att motverka hemlöshet på olika nivåer och i olika verksamheter.

Oavsett tillgång på bostäder har en kommun ansvar för den som vistas inom kommungränsen. Olika verksamheter inom Malmö stad bedriver därför arbete för att förebygga hemlöshet och för att hjälpa de som är hemlösa.

Förebygga hemlöshet

Det absolut viktigaste i det förebyggande arbetet är att förhindra vräkning av den som har en egen bostad. Ibland räcker det med rådgivning, men ibland behövs mer omfattande insatser från socialtjänsten. Samarbete med kronofogdemyndigheten är också viktigt, både för att förhindra avhysningar och för att se till att de sker på ett så bra sätt som möjligt för den/de som är berörda. Hushåll med barn och äldre är särskilt prioriterade i det förebyggande arbetet.

Alla som riskerar att avhysas kontaktas av socialtjänsten, antingen genom brev eller hembesök. De lämnar information om vilken hjälp och vilket stöd Malmö stad kan erbjuda.

Malmö stad har flera verksamheter som arbetar för att hjälpa personer som befinner sig i hemlöshet.

Bostäder

En väl fungerande bostadsmarknad är en grundläggande byggsten i såväl den enskilda individens liv som för samhällets utveckling i stort.

Tillsammans med bostadsmarknadens aktörer arbetar Malmö stad så att bostadsbyggandet sker i takt med befolkningsökningen.

De senaste fem åren har det i genomsnitt byggts drygt 3 000 bostäder per år i Malmö. Samtidigt har befolkningen har ökat med 4 700 personer i genomsnitt per år. Det innebär att bostadsbyggandet i nuläget i huvudsak är i balans med befolkningsökningen.

Nya bostäder har dock kostnadsnivåer som innebär att endast en del av befolkningen har möjlighet att efterfråga dem.

De olika förvaltningarnas och bolagens ansvar

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, ASF, samordnar och verkställer kommungemensamma insatser mot hemlöshet.

ASF beställer och upphandlar kommungemensamma sociala boenden. Förvaltningen ansvarar också för tillsynen av dessa boenden.

  • Driver Malmös kommunövergripande boenden, till exempel akutboende för barnfamiljer och dygnsboende för barnfamiljer.
  • Ansvarar för Bostad först som bygger på att en egen bostad är ett grundläggande behov och basen för att kunna åstadkomma andra förändringar.
  • Har förebyggande hemlöshetsarbete genom budget- och skuldrådgivning och bostadsrådgivning.
  • Anskaffar lägenheter för olika upplåtelseformer genom Lägenhetsenheten, som även har ett juridiskt, ekonomiskt och tekniskt ansvar (till exempel kontraktsskrivning, teknisk tillsyn, besiktning, hyresadministration och skulder/avbetalningsplaner). Lägenhetsenhetens bestånd består av övergångslägenheter, genomgångslägenheter och biståndslägenheter. Enheten har en hyresjuridisk specialkompetens och skapar samarbetsavtal med MKB och andra hyresvärdar.

Boplats Syd

Boplats Syd är en kommunal bostadsförmedling som ägs av Malmö stad och utbudet består både av kommunala och privatägda hyreslägenheter i flera av Skånes kommuner. Anmälan till bostadskön kan göras först den dag man fyller 17 år. Man måste vara 18 år för att kunna skriva kontrakt på en lägenhet.

Miljöförvaltningen

Miljöförvaltningen bedriver tillsyn enligt miljöbalken. Det innebär t ex förebyggande arbete med bostadsmiljöfrågor och bostadstillsyn men också frågor om förorenad mark och nedskräpning som är kopplade till miljö och människors hälsa (olägenhet).

MKB

MKB är en mycket viktig samarbetspart i Malmö stad, både när det gäller lägenheter till stadens hemlösa och i kommunens utvecklingsarbete inom hemlöshetsområdet i övrigt.

  • Ägde 1 januari 2014 40 % av kommunens andrahandslägenheter för hemlösa (451 st.)
  • Socialt ansvar som står formulerat i ägardirektiven.
  • Samarbetsavtal med Malmö stad om lägenheter för hemlösa.
  • Extra satsning med 100 lägenheter under ett år till hemlösa barnfamiljer i dyra boendelösningar.

Serviceförvaltningen

  • Lämnar lediga bostadsrätter till lägenhetsenheten (på fastighets- och gatukontoret) och hade 1 januari 2015 148 av andrahandslägenheterna för hemlösa.
  • LOPE – lokalprocessenheten fungerar som internkonsult för alla förvaltningar inom Malmö stad när det gäller lokalfrågor.

Stadsbyggnadskontoret

  • Ansvarar för planer och bygglov
  • Samordnar bostadsförsörjningen, tar fram handlingsplan och gör årlig lägesrapport.
  • Deltar i utvecklingsarbete mellan förvaltningar, forskning och marknad för produktion av bostäder till rimliga kostnader.

Stadskontoret

Stadskontoret genomför olika insatser mot hemlöshet och för fler bostäder, bland annat i uppdrag från Kommunstyrelsen.

  • Strategiska insatser mot hemlöshet.
  • Årlig kartläggning och rapport om stadsområdenas insatser för hemlösa.
  • Social investeringsfond hemlöshet.
  • Medverkar i SKL:s nationella nätverk för frågor om hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.
  • Medverkar i arbetet med bostadsförsörjningsprogram och lägesrapporter.
  • Samverkar med Malmö Kommunala Bostadsaktiebolag, MKB.
sv