Skapa en äng
Oavsett om du har en trädgård eller en liten markyta, finns enkla sätt att gynna pollinatörer och djurliv. Plantera rätt växter, skapa en äng eller sätt upp bihotell – tillsammans gör vi staden grönare och artrikare!
Om du har tillgång till en bit mark så finns det många möjligheter att bidra till en ökad biologisk mångfald i staden. Du behöver inte ha någon egen trädgård för att kunna bidra till artrikedom. Prata med din hyresvärd eller bostadsrättförening om vilka möjligheter det finns där du bor. Det kanske finns möjlighet att komplettera den befintliga planteringen med inhemska buskar, träd eller perenner som gynnar pollinatörer under en längre period. Mycket information och inspiration finns på webben.
Om du vill skapa en äng
Har du en gräsplätt som sköts som en gräsmatta kan du sluta med all form av gödsling. Låt örterna nå full höjd, blomma och sätta frö. Om du har en tät gräsmatta kan du skala bort det översta lagret eller vända en bit upp och ner innan du sår ängsfrön. Ytan ska helst vara minst en kvadratmeter. Det är viktigt att jorden är bar så att gräset inte tar över. Sen kan du så ängsfröer, helst av sorter som är inhemska. Efter blommorna har blommat över och gått i frö kan du slå ängen. Man behöver inte ha en lie, det går bra med en trimmare. Låt växtmaterialet ligga kvar några dagar innan du plockar upp det. Du kan antingen lägga det i ditt trädgårdsavfall eller blanda in det i en trädgårdskompost. En kompost gynnar också våra insekter.
Fler tips som gynnar våra pollinatörer och djur
- Låt material, som död ved och löv, ligga kvar på någon plats i trädgården för att gynna mossor, lavar, vedlevande insekter, spindlar och fåglar.
- Plantera växter som uppskattas av fjärilar, bin och humlor. Olika växter som blommar vid olika tidpunkter under året hjälper så att det alltid finns föda för pollinatörerna.
- Bygg ett bihotell för solitära bin.
- Om du har planteringslådor eller krukor kan du plantera växter, helst inhemska, som gynnar våra pollinatörer.
- Sätt upp fågelholkar.
- Sätt upp fladdermusholkar.
- Gör en kompost av kvistar och gräs som kan bli ett vinterbo åt igelkottar.
- Om du bor nära en stadsodling kan du kontakta föreningen och delta i olika aktiviteter som även gynnar den biologiska mångfalden. Om du inte bor nära en pågående stadsodling är det möjligt att starta upp en ny.
Sidan senast uppdaterad: