Slottspark och trädgård

Fontän vid Torups slott

Du som besöker Torups slottspark idag får uppleva trädgårdskonst och stilelement från fem sekler, som 1500-talets humleodlingar, 1600-talets fruktträd, 1700-talets romantiska inslag med springvatten och dofter, 1800-talets prydnadsträd och slingrande kanaler och 1900-talets blomsterrabatter. Här finns mycket att upptäcka för både stora och små trädgårdsälskare. 

Torups slott har varit privatbostad i närmare 500 år. Slottsparken har utformats och präglats av godsets olika ägare, bruksformer och olika tiders konstnärliga ideal.

På 1790-talet dränerades sjön delvis och marken runtom vattnet förvandlades till äng. Torups gods köptes 1812 av Gustaf Julius Coyet. Den nya ägaren lät gräva ut kanaler, göra terrasseringsarbeten, anlägga fruktodlingar, plantera sydländska träd och lade grunden till en stor del av den romantiska park som dagens besökare möter.

Den sista familjen som bodde på slottet flyttade 2012. Malmö stad gjorde därefter större delen av slottsparken tillgänglig för allmänheten.

Promenadslingan i den 11 hektar stora parken är 1,7 km lång och tillgänglighetsanpassad. Det är tillåtet att ha picknick på slänterna ovanför valnötsgången. Trädklättring, grillning, lekar, löpning och orientering hänvisas till det stora friluftsområdet i bokskogen.

Torups slottspark är öppen alla dagar i veckan, året om. Maj-september kl 8-20, oktober-april kl 8-18 är du välkommen att njuta av miljön.

Humlegården

Det har tidigare funnits flera humleträdgårdar på Torup, med hundratals plantor. Idag finns här 150 humlestänger. Humle är en ört som växer snabbt och som slingrar sig flera meter högt varje år. Humlekottarna användes förr som lugnande medel och nu som då till ölbryggning.

Körsbärsallén

Här sägs sägs det att den danske kungen Christian IV (1577-1648), som även regerade över Skåne, brukade vandra. Hans älsklingsdotter Leonora Christina blev senare slottsfru på Torup. Körsbärsallén gör sig allra bäst när träden blommar om våren. Intill allén, vid springvattnet, finns en stor blodbok som planterades 1880.

Italienska trädgården

Anlades på 1890-talet av slottsfru Henriette Coyet och förnyades 1997 med gamla rossorter, bland annat den mycket väldoftande, mörkt karminröda Rose De Rescht. Trädgården omgärdas av en hög buxbomshäck som kantas av lavendel.

Kryddträdgården

Vid 1900-talets början uppstod ett nytt intresse för gamla örter, inte bara vid Torup utan många andra slott. Här växer bland annat lavendel, isop, balsamblad och timjan.

Ameliden

Ameliden är en lekstuga med ett pannkakskök, som uppfördes alldeles i början av 1900-talet till Amelie Coyet. Här fick slottets flickor leka och öva på husliga kunskaper.