Torups friluftsgård och Expo Torup stängda

Mot bakgrund av den ökade spridningen av covid-19 är Torups friluftsgård och Expo Torup stängda.

Mer information

Slottspark och trädgård

Du som besöker Torups slottspark får uppleva trädgårdskonst och stilelement från fem sekler. Här finns mycket att upptäcka för både stora och små trädgårdsälskare.


Slottsparken i Torup

I slottsparken finns det trädgårds 1500-talets humleodlingar, 1600-talets fruktträd, 1700-talets romantiska inslag med springvatten och dofter, 1800-talets prydnadsträd och slingrande kanaler och 1900-talets blomsterrabatter. 

Öppetider och ordningsregler

Torups slottspark är öppen alla dagar i veckan, året om, men har olika öppettider beronde på säsong:

  • Maj-september kl 8-20
  • Oktober-april kl 8-18

Trädklättring, grillning, lekar, löpning och orientering hänvisas till det stora friluftsområdet i bokskogen. Det är tillåtet att ha picknick på slänterna ovanför valnötsgången.

Promenadslinga runt parken

Promenadslingan i den 11 hektar stora parken är 1,7 km lång och tillgänglighetsanpassad.

Bakgrund och historia

Torups slott har varit privatbostad i närmare 500 år. Slottsparken har utformats och präglats av godsets olika ägare, bruksformer och olika tiders konstnärliga ideal.

På 1790-talet dränerades sjön delvis och marken runtom vattnet förvandlades till äng. Torups gods köptes 1812 av Gustaf Julius Coyet. Den nya ägaren lät gräva ut kanaler, göra terrasseringsarbeten, anlägga fruktodlingar, plantera sydländska träd och lade grunden till en stor del av den romantiska park som dagens besökare möter.

Den sista familjen som bodde på slottet flyttade 2012. Malmö stad gjorde därefter större delen av slottsparken tillgänglig för allmänheten.