Slottspark och trädgård

Du som besöker Torups slottspark får uppleva trädgårdskonst och stilelement från fem sekler. Här finns mycket att upptäcka för både stora och små trädgårdsälskare.

Slottsparken i Torup

I slottsparken finns olika sekler representerade: 1500-talets humleodlingar, 1600-talets fruktträd, 1700-talets romantiska inslag med springvatten och dofter, 1800-talets prydnadsträd och slingrande kanaler och 1900-talets blomsterrabatter. 

Öppettider och ordningsregler

Torups slottspark är öppen alla dagar i veckan, året om, men har olika öppettider beronde på säsong:

  • Maj-september kl 8-20
  • Oktober-april kl 8-18

Trädklättring, grillning, lekar, löpning och orientering hänvisas till det stora friluftsområdet i bokskogen. Det är tillåtet att ha picknick på slänterna ovanför valnötsgången.

Guidade parkvandringar maj-augusti 2021

Nu har du möjlighet att följa med en kunnig guide i Torups slottspark som berättar om parkens framväxt och olika stilar. Trender, ekonomiska intressen och inte minst människorna som bott i och kring Torup har satt sin prägel på den park vi ser i dag.

På parkvandringen får du dyka ner i seklerna som gått sedan borgen uppfördes under 1500-talet. I parken har många berömdheter vandrat: allt från danska kungar till svenska nobelpristagare, och nu är det din tur!

Under ett antal lördagar i maj-augusti har du din chans. Turen tar cirka 45 minuter och vi håller såklart avstånd till varandra. Känner du dig det minsta krasslig stannar du hemma. Biljetter förköps via Kulturcentralen och kostar 60 kronor. Max 7 deltagare per vandring.

Promenadslinga runt parken

Promenadslingan i den 11 hektar stora parken är 1,7 km lång och tillgänglighetsanpassad.

Bakgrund och historia

Torups slott har varit privatbostad i närmare 500 år. Slottsparken har utformats och präglats av godsets olika ägare, bruksformer och olika tiders konstnärliga ideal.

På 1790-talet dränerades sjön delvis och marken runtom vattnet förvandlades till äng. Torups gods köptes 1812 av Gustaf Julius Coyet. Den nya ägaren lät gräva ut kanaler, göra terrasseringsarbeten, anlägga fruktodlingar, plantera sydländska träd och lade grunden till en stor del av den romantiska park som dagens besökare möter.

Den sista familjen som bodde på slottet flyttade 2012. Malmö stad gjorde därefter större delen av slottsparken tillgänglig för allmänheten.

Botanisk installation i slottsparken

Det började med en önskan om att använda avskurna grenarna från en hundra år gammal ekhäck som växer runt Torups slott. Konstnären Lino Petersson fick i uppdrag att använda sig av grenarna för att skapa en botanisk installation. Våren 2021 stod den botaniska installationen klar, söder om slottet invid slottsslingan. Genom att konstnären använder sig av material från slottsparken och utgår från platsen, får vi se ett verk som samspelar med omgivningen och samtidigt tar plats som ett fristående konstverk.

Genomgående för Linos botaniska kreationer är organiska former och uttryck, samt en förhoppning att ge besökarna en känsla av återbruk, att se naturen ur ett annat perspektiv och inspirera till att vi alla ska ta hand om den på det bästa sättet vi kan.en botaniska installationen är nära besläktad med så kallad Land Art – en konstnärlig temporär gestaltning i naturmaterial. Konstverket kommer efterhand att återgå till att vara natur, i ett evigt kretslopp.

Ekgrenar böljar sig fram i slottsparken.

Foto: Lino Petersson.