$left
$middle
Stadsbiblioteket ligger i en härlig miljö intill Kungsparken. Biblioteket består av ett äldre slott och en nyare glasbyggnad.

Renovering av hissar

Just nu pågår renovering av hissar på Stadsbiblioteket, det går inte att nå våning 4 i Reolen i Ljusets kalender med hiss.

Sorteringen byggs ut – biblioteket stängt förmiddag 12 april

Vi bygger ut sorteringsanläggningen 9–12 april. Det innebär att biblioteket är stängt förmiddagen fredag 12 april och öppnar klockan 13.00. Som besökare uppmanas du att inte reservera böcker under denna period, inga reservationer ställs ut 9–10 april. Om du inte behöver, undvik att lämna tillbaka böcker denna period. Tack för din hjälp och förståelse!

Om huset och dess historia

Här kan du läsa om Stadsbiblioteket i dess nuvarande form och om dess historia.

Ljusets kalender är skapad av den kände danske arkitekten Henning Larsen. Han har skapat en monumental byggnad med glasfasad. Den reser sig majestätiskt intill det gamla Slottet, som varit huvudbibliotek sedan 1946. Slottet återinvigdes, efter en omfattande renovering, den 24 september 1999.

Biblioteket är gjort för att ströva och vara i. Det finns flera hundra sittplatser för studier, läsning och samtal. Via hissar och ett system av balkonger, broar och trappor kan man söka sig till en plats alldeles intill glasfasaden mot parken eller på en balkong med svindlande utsikt över bibliotekslandskapet där nere.

Biblioteket är flexibelt. El-, tele- och datakraft kan tas upp var som helst. Böckerna lånar och lämnar besökaren själv tillbaka via automater.

Stadsbiblioteket, som vision och verklighet, är väl dokumenterat i boken "Tidernas bibliotek" som kom ut 1997. Boken berättar om framväxten av en modern kunskapsorganisation. Den berättar även om samspelet mellan en spännande arkitektur, sofistikerad informationsteknik och ett nytänkande i sättet att arbeta. Både inom personalgruppen och i mötet med besökarna.

Arkitekt, Ljusets kalender (nybyggnad)

Henning Larsen Tegnestue A/S

Arkitekt, Slottet

John Smedberg  

Restaurering och ombyggnad av Slottet

Henning Larsen Tegnestue A/S

Yta

15 300 kvadratmeter brutto, 9300 kvadratmeter netto.

Material, nybyggnad

Glas och stål. Tegel, obehandlat eller putsat. Golv i natursten, trä och linoleum.

Byggkostnader

236 miljoner kronor.

Inredning och utrustning

46 miljoner kronor.

Beräknat för

1 500 000 besökare/år, 1 500 000 lån/år

Takhöjd

  • Ljusets kalender: 18 meter, med cirka 1 400 kvadratmeter glasfasad
  • Slottet: 11 meter

Malmö stadsbibliotek öppnades 1905, till en början i regi av "Malmö biblioteks- och föreläsningsförening". 1927 övertog Malmö stad ansvaret för biblioteket, som hade sina lokaler i Hotell Tunneln.

Bibliotekets barnavdelning har sin egen historia. Den kom till stånd på privat initiativ i samband med Baltiska utställningen 1914 . Efter utställningens slut fick man sina första lokaler i en lägenhet.

1946 flyttade såväl vuxen- som barnbibliotek till det röda Slottet. Det byggdes 1901 och var ursprungligen ett museum. Malmöborna fick nu ett modernt och funktionellt bibliotek, trots begränsningar i den gamla byggnadens struktur.

Redan på 1960-talet hade biblioteket vuxit ur sina lokaler. Malmös styrande tog upp frågan om ett nytt bibliotek i olika omgångar under 1960- och 70-talen.

Vid mitten av 80-talet planerades ett nytt bibliotek vid Triangeln. Det stoppades 1991 och istället förbereddes en arkitekttävling. Avsikten var att bygga ett nytt huvudbibliotek väster om och i anslutning till det dåvarande biblioteket. Den danske arkitekten Henning Larsens förslag vann och rekommenderades till genomförande.

I mars 1994 började man bygga och den 31 maj 1997 kunde statsminister Göran Persson inviga etapp ett av det nya huvudbiblioteket. Etapp två var renoveringen av den gamla biblioteksbyggnaden. Även då var Henning Larsen ansvarig arkitekt.

Den 24 september 1999 stod det nygamla Stadsbiblioteket helt klart. Biblioteket har av biblioteksorganisationen IFLA utsetts till ett av de tolv vackraste biblioteken i världen. I Sverige har det belönats med det prestigefulla arkitektpriset Kasper Salinpriset.

Kontakta oss

Stadsbiblioteket

Telefon:
040-660 85 00
Telefontider:
Måndag–fredag klockan 10.00–13.00.
Postadress:
Stadsbiblioteket Stadsbiblioteket 205 80 Malmö
Besöksadress:
Kung Oscars väg 11
sv