$left
$middle

Program för Malmö Garden Show 2024

Det händer mycket under Malmö Garden Show. Föreläsningar, workshops, barnaktiviteter, pyssel, tipsrundor och mycket mer.

Tipi Talk

Fredag 24 maj

11.00 Malmö Garden Show hälsar välkomna!

11.05 Årets Sommarblomma!i samarbete med Mäster Grön.

11.25 Prisutdelning – Utställningsträdgård ”Best in show”

11.45 Prisutdelning – Utställningsbalkong ”Best in show” – i samarbete med MKB.

12.15 Prisutdelning – Marknadsplats ”Best in Show”

12.30 Invigningstal - Tekniska Nämndens ordförande Andreas Schönström

13.00 Salladstävling - Växtrum Earth Square Meter! – Fem tredjeklasser i Malmö har odlat grönsaker, salladsblad, bär och örter på en kvadratmeter under våren och komponerat sina egna vegetariska sallader. Nu avgörs det vilken klass som blir årets vinnare. Salladerna avsmakas och bedöms av en professionell jury med representanter från Lerums Kommun, Malmö stad och med special guest Malmökocken Sadoo Iskandarani. Ett samarbete mellan Växtrum i Lerum, Pedagogisk inspiration, Malmö stad, Lerums kommun och Malmö Garden show.

13.45 Framtidens skolmåltider - Louise Dahl Gottberg från Miljöförvaltningen presenterar projektet Schoolfood4change som handlar om hur vi kan skapa hållbara och hälsosamma matvanor hos barn och unga i skolan genom att använda metoden “Hela skolan för hållbar mat”.

14.00 Mer krydda i livet - Det finns inget som är så lönsamt som att odla sina egna kryddor. Att ha färska örter och kryddor i sin mat varje dag är ett bra sätt att stärka kroppens immunförsvar. Vilka skall man odla mycket av och vilka skall man odla året runt? Hur tar man hand om dem på bästa sätt? Med Annika Christensen.

14.30 Utemiljöer med klimatanpassning - MKB arbetar med att systematiskt skapa robusta utemiljöer i alla våra bostadsområden. Vårt mål är plantering av fler träd, utveckling av mikroskogar, faunadepåer och andra insatser för ökad biologisk mångfald. Från MKB - Linnea Wettermark, Miljöutvecklare & Elin Fänge, Utemiljösamordnare.

15.00 Vad gör Malmö stad för naturen i staden? Malmö stads naturvårdsgrupp berättar om vad staden gör för att öka den biologiska mångfalden - allt från att bilda nya naturreservat till att skapa ängar av gräsmattor.

15.30 Malmö stads trädgårdar och parker - Trädgårdsmästarna på Torup slott, Katrinetorp Landeri och Slottsträdgården berättar om sitt arbete och vad deras vackra anläggningar har att erbjuda besökare. Ni får tips om vad som är extra sevärt under säsongen samt en inblick i arbetet bakom kulisserna. Passa på att höra mer om stadens trädgårdspärlor och ta del av trädgårdsmästarnas bästa odlingstips!

16.15 Skönheten i varje årstid –Maj du sköna vs. Juni - vildflorans mästarinna! Vad bjuder den kultiverade och vilda floran på under dessa månader och vad skiljer dem åt? Med Emelie Bratt.

Lördag 25 maj

11.00 Natur i kvarteret – Mikroskogens positiva effekter i staden – Naturskyddsföreningens Stadsskogsgrupp berättar om hur vi kan inkludera skogsmiljön i den befintliga stadsbilden för att främja både hälsa och biodiversitet.

11.30 Trädgårdsintresse i gemenskap - Tycker du om att odla blommor, grönsaker, frukt och bär, gå på studiebesök i visningsträdgårdar, lyssna på föreläsningar om trädgård, gå på kurs och vill dela ditt intresse med likasinnade? Skånska Trädgårdsföreningen berättar om sin verksamhet.

11.45 Fritidsodling för beredskap och mångfald – Med FOBO (Förbundet organisk-biologisk odling)

12.00 Långsiktig beredskap - En presentation av Holma folkhögskola och hur vi på skolan och med våra kurser jobbar med odling, omställning och beredskap. Vad är värdefull kunskap för framtiden och i en värld som ständigt förändras?

13.00 Dahlior: drömrabatter och odlingstips - Ulrika Grönlund delar med sig av sin spännande berättelse om Dahliafarmen på Österlen, och hur man skapar en färgkoordinerad drömrabatt med dahlior i sällskap av kontrastrika växter. Hon delar också med sig av sina bästa odlingstips för dahlior!

13.15 Vilda växter i trädgården: Vackra, lättskötta och nyttiga! - Angelique Jelinsky visar hur man kan använda dessa i matlagning, hudvård och örtmedicin.

13.45 Från Ecuador till Vardagsrummet, att Skapa en Naturlig Oas i Ditt Hem - Under föredraget kommer vi att utforska inte bara hur växter frodas i sitt naturliga habitat i Ecuador, utan också hur vi kan låta oss inspireras av denna naturliga skönhet när vi omger oss med växter i våra egna hem. Med Oskar Widmark.

14.15 Stilla trädgård i stormigt landskap - Landskapsarkitekten Mona Wembling berättar om sin trädgård Erkes, där hon har skapat en mängd olika trädgårdsrum efter olika teman och användningsområden. Här finns kretaträdgården, trädgårdslunden, orangeriet, växthuset, dammrummet och mycket mer.

15.00 Hållbara Trädgårdshacks - Filip Johansson tipsar om enkla åtgärder man kan göra själv i trädgården för att öka biologisk mångfald. Han delar också med sig av smarta hacks för att skapa genvägar och få bra resultat i odlingen samt hur du kan bygga upp en budgetträdgård med saker du redan har, kan få, tillverka själv eller köpa billigt.

16.00 Prisutdelning: Slow Flower Grand Prix

16.30 Trädgårdsdesign hemma hos Karolina på Länsmansgården - Att lyckas med sin vision! Med Karolina Brising.

Söndag 26 maj

11.00 Vårkänslor och trädgårdsmagi – Österlens trädgårdsguru och favoritflorist Karl Fredrik inspirerar till eget odlande och ger steg för steg-tips hur du bäst tar tillvara på våren och alla fantastiska blommor den har att erbjuda.

11.45 Gynna fjärilar i din trädgård - Föreläsning som utgår från dagfjärilarnas behov och förklarar hur dessa kan vägleda oss i utformningen av en fjärilsvänlig trädgård. Med Erik Cederberg, Biophoria.

12.45 Tusen Trädgårdar – Bakom grannens staket. I år bjuds du in till grannar runt om i landet. Tusen Trädgårdar – Sveriges största trädgårdsvisning – var med genom att visa upp eller titta in! Med Emma Berg och Katrin Sköld, Studiefrämjandet Skåne-Blekinge

13.30 Skapa en oas för vilda bin - Du får lära dig om vildbinas fascinerande levnadssätt och hur du kan anpassa din trädgård för att gynna dem. Med Erik Cederberg, Biophoria.

15.00 Prisutdelning publikens val: Årets Balkong – i samarbete med MKB

Prisutdelning publikens val: Årets Trädgård

Barnaktiviteter

Gör din egen blomskulptur - Skapa naturliga fröskulpturer av ekologisk lera och jord. En workshop för alla barn. Fredag klockan 10-18

Skapa en fröbomb - Alla barn garanteras skit under naglarna! Ta med hem! Lördag klockan 10 -18 och söndag klockan 10-16

Sagor från trädgården - Upptäck trädgårdens magiska värld ihop med sagoberättaren Ronja Möller!

Ronja läser publicerade sagor med trädgårdstema som får alla barn (och kanske även vuxna) att vilja kasta sig ut i trädgården för att upptäcka alla dess äventyr. Ronja är en frilansande skådespelare och scenpoet med en stor förkärlek till både orden och naturen.

Alla dagar i Tipi Tiny. För barn 3-7 år.
Klockan 11.00, 13.00, 15.00 (cirka 30 minuter)

Odlingsaktiviteter - alla dagar från klockan 10.00

Barnens Trädgårdsland - plantera, vattna, måla och dekorera med Växtverket.

Take-away-odling - så ätbara växter eller en solros i tidningskrukor och ta med hem.

Landart - testa på landart med naturmaterial såsom växter, stenar, löv och grenar.

Pyssel

Pinnemask-workshop - skapa unika och kreativa pinnemaskar med kvistar, pinnar och andra naturmaterial. Ta med hem eller häng upp i det gemensamma konstverk ”pinnemaskvindspelet”. Med Jorddetektiverna.

Måla med potatistryck - Färgen kommer från grönsaker. Tag med dina alster hem! Eller måla gemensamt på vårt stora tyg som vi spänner upp för visning. Med Botildenborgs odlingspedagoger.

Soltryck på tyg - Skapa din blomstertavla genom att måla med specialfärg på secondhandtyger. Tag med dina alster hem!

Smakprov - Från Botildenborgs trädgård: örter, majrova, ätbara blommor och sallader.

Annat

Trädgårdsrådgivning – Passa på att träffa trädgårdsdesigners på plats. Kanske vill du ha hjälp med att hitta en ny stil till din trädgård, eller fråga om vilka växter du ska välja. Drop in eller boka en tid under dagen på plats.

Konstvisning: Skånska Landskap - Malmö Konstmuseums nyöppnade utställning ”Gränstrakt” bygger omfattande samlingar av landskapsmåleri som skildrar trakterna runt om i Skåne i dialog med samtida verk. Visningen fokuserar på hur bilden av det skånska landskapet har ställts mot det ”uppsvenska” och bidragit till en stark konstnärlig lokalpatriotism.
Visningen är på söndag 26 maj klockan 14.00 och börjar utanför utställningen på våning tre och ingår i det vanliga inträdet till Konstmuseet och Malmöhus slott (60 kronor för vuxna, gratis upp till 19 år).

Tattoo – Crooked Moon Tattoo har designat massor av blomster- och naturmotiv just för Malmö Garden Show. Kom och gör en oförglömlig liten tatuering på plats.

Fredag och lördag klockan 12-18, söndag klockan 12-16

VA-Syd - Skörda regnvatten! Inspireras till smarta lösningar för att göra plats för vattnet i din trädgård. Förbered dig för både torka och kraftiga regn: skörda regnvatten och använd till bevattning under torra perioder – och se till att vattnet hamnar på rätt ställe när det regnar riktigt mycket.

Träffa trädgårdsmästarna - Från Torups Slott och park, Katrinetorp Landeri och Slottsträdgården.

Ställ frågor om trädgårdarna och få praktiska tips.

Vid INFO-boden.

Fredag, lördag och söndag klockan 12.00-16.00.

Guidade visningar/guided tours av Slottsträdgården

På engelska/in English

Fredag, lördag och söndag klockan 11.00, 13.00, 15.00 (30 minuter)

Guidningar i den nya tematrädgården – ”Trädgården som aldrig sover”

Fredag, lördag och söndag klockan 12.00, 14.00, 14.30 (20 minuter)

Tipsrunda

Linnéträdgården – för barn. Gissa antal frö i burken!

Slottsträdgården – för vuxna

Workshops

Slow flower (12) – Alla dagar, Drop in.

Besök utställningen och tävla om presentkort på slowflowers. Prova på - blomsterarrangemang med hållbara tekniker.

Din nya profilbild? Fota dig själv omgiven av Slow Flowers.

Söndag klockan14.00 - Är det din tur i år? Var med i det stora brudbukettskastet.

Slåttergubben (2B) - Praktisk demonstration och samtal om knacklien, slåtterhantverket & ängens roll i vårt moderna landskap.

Fredag, lördag och söndag klockan14.00-14.30

Naturskyddsföreningen (Tipi Troop) - Hur du tillverkar egen fossilfri jord & tillverkning av fröbomber.

Fredag, lördag och söndag klockan 13.00-14.00

Tilia Trädgård & Natur (7A) - Demonstration av ätbara växter.

Lördag och söndag klockan 11.30-11.50

Roots of Malmö (20 ) - Vad är kombucha för något? Och kvass? Vattenkefir? Proxy wines? Varför har de blivit populära? Vad gör att de smakar bra (eller inte)? Följ med på en smakresa där vi utforskar komplexiteten i människors ursprungliga läskedrycker!

Söndag klockan 12.00

Pilgården (2A) - Möjlighet att prova på pilflätning mot materialkostnad under hela helgen. På Pilgårdens marknadsplats kommer även borstbinderi av naturmaterial att visas.

Alla dagar, Drop in, Materialkostnad tillkommer.

Ludvigsdal (4B) - Demonstration av formbar trädgårdsplåt och inspiration till hur du kan använda den i din trädgård på funktionella och smarta vis.

Alla dagar klockan 13.00

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv