$left
$middle

Allmänna bestämmelser för odling på allmän platsmark

Regler och riktlinjer för odling på allmän platsmark i Malmö kommun inkluderar ansvarsområden för kommunen och odlarföreningar samt krav och restriktioner för stadsodlingen.

Vem får odla på allmän platsmark?

Fastighets- och gatukontoret tecknar endast skötselavtal för odling på allmän platsmark med föreningar, ideella organisationer eller liknande och inte med enskilda personer eller företag.

Lagar och regler som gäller för odling på allmän plats

Det finns inga hinder för odling på allmän plats (park eller natur) i plan- och bygglagen. Allmän platsmark får dock enligt lag inte göras otillgänglig för allmänheten. Den odlade marken kan efter samråd med fastighets- och gatukontoret markeras med buskar, staket elller dylikt men då måste det finnas olåsta grindar så att allmänheten kan passera.

Regler för allmän ordning och säkerhet på offentlig plats framgår av ordningslagen och den lokala ordningsstadgan för Malmö kommun. De som odlar på allmän platsmark befinner sig på en offentlig plats och förväntas därför bekanta sig med dessa regler.

Typ av odling

På allmän platsmark är endast odling som följer ekologiska principer tillåten. Plantering av invasiva arter är otillåtet. Vid plantering av starkväxande arter som exempelvis mynta ansvarar odlarna för att regelbundet överse att dessa inte sprider sig utanför området. Plantering av lignoser får endast utföras efter skriftligt tillstånd från fastighets- och gatukontoret.

Kompostering av trädgårdsavfall och matavfall

Vid odling på allmän platsmark kan kompostering av avfall vara nödvändigt och då är följande viktigt att tänka på.

Öppna komposter får endast innehålla vegetabiliskt material. När det gäller trädgårdsavfall krävs inga tillstånd från kommunen. Trädgårdsavfall får komposteras på odlingsområdet under förutsättning att det kan ske utan olägenhet för omgivningen.

Vid kompostering av hushållsavfall måste behållaren vara sluten så att inga råttor eller andra skadedjur kan komma in i den. Malmö stad har som krav att man ansöker om tillstånd om man tänker upprätta en kompost för hushållsavfall.

Sophämtning

Avfall ska förvaras och hämtas i den typ av avfallsbehållare som föreskrivs av VASyd. Avfallsbehållare får inte fyllas mer än att den kan stängas och transporteras. För tung behållare töms inte. Avfallsbehållare ska vara uppställd så att hämtning underlättas.

Toalett

Tillstånd krävs för att upprätta en bajamaja eller mulltoalett och sådant tillstånd söks hos miljöförvaltningen i Malmö stad.

Redskapsbod med mera

Odlarna kan ha behov av bodar för trädgårdsredskap och dylikt.

Mindre bod för redskap får ställas inom eller i direkt anslutning till odlingsområdet efter överenskommelse med kommunen. Boden får inte överstiga måttet 3 m x 2 m och ska vara flyttbar. Enligt plan- och bygglagen krävs det bygglov från kommunens stadsbyggnadskontor för sådan nybyggnad vilket odlarna ansvarar för.

Uppförande av fasta installationer som kräver förankring i mark som t ex sittplatser eller staket får inte ske utan skriftligt tillstånd från fastighets- och gatukontoret.

Täckning av odlingsytor

Odlingsytor får täckas med biologiskt nedbrytbar plast.

Växthus och drivbänkar

Vid uppförande av växthus/odlingstunnel ska fastighets- och gatukontoret tillfrågas och odlarna ansvarar för att söka bygglov i de fall då det krävs. Växthus/odlingstunnel och drivbänk/pallkragar ska utformas så att skada på människor och djur inte kan uppstå. Glas är inte tillåtet. Växthus/odlingstunnel och drivbänkar/pallkragar ska tas omhand vid eventuell avveckling av odlingen.

Gödsel och bekämpningsmedel

Inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel får användas i odlingen. Tillstånd för spridning av naturgödsel kan krävas av Miljöförvaltningen. Väl brunnen naturgödsel kräver dock inte tillstånd och ska vid användning grävas ner direkt vid påförande. Exempelvis kan hästgödsel från centrumnära stall användas till odlingarna. Om gödsel inhämtas obrunnen för lagring ansvarar odlarna för att gällande regler och rekommendationer följs, se info på jordbruksverket.se

Trafik

Inga transporter med bil, traktor el dyl. får ske utanför allmän gata/väg. Gräsytor eller gång- och cykelväg får inte användas som körväg. Eventuella körskador klassas som skadegörelse på allmän plats/parkmark. Parkering får endast ske på anvisad plats.

Försäljning

Stadsodling på allmän platsmark får endast bedrivas icke kommersiellt. Tillställningar som exempelvis skördefester, växtbytardagar, odlingsaktiviteter för barn/ungdomar/äldre och liknande är dock tillåtna.

Utseende/gestaltning

En stadsodling kan och får se ut/gestaltas på en rad olika sätt, beroende på platsens förutsättningar och odlarföreningens egen kreativitet. Samråd med fastighets- och gatukontoret ska ske.

Avveckling av verksamheten

Om odlingsverksamheten inte sköts och föranleder upprepade klagomål från medborgare och närboende har kommunen rätt att avveckla odlingsområdet på odlarföreningens bekostnad om odlarföreningen inte gör detta själva. Om odlarföreningen vill avveckla odlingen inom det upplåtna området ansvarar föreningen för att området återställs i överenskommet skick.

Samtliga bestämmelser kring avveckling och återställande framgår av det skötselavtal som tecknas med kommunens Fastighets- och gatukontor.

Kommunens ansvar

Skötselavtal

Kommunen ansvarar för upprättande av skötselavtal mellan kommunen och odlarföreningen. På fastighets- och gatukontoret finns en utsedd person som är ansvarig för kontakterna med odlarföreningarna. Denna person kan också vara behjälplig med genomgång av riktlinjerna och kontakter till andra förvaltningar.

Iordningställande av mark och provtagning av jord

Kommunen ansvarar för att jordprover tas på det aktuella odlingsområdet för att säkerställa att området inte är förorenat. Odling får endast ske ovan mark (i odlingslådor eller liknande, upphöjda bäddar med avskiljande markduk mot underliggande mark) om markprover med avseende på eventuella föroreningar inte är genomförda eller om prover tagits och visar att marken inte är tjänlig. Om marken är tjänlig får odling av ätbara växter ske i mark.

Kommunen kan i överenskommelse med odlarföreningen tillhandahålla odlingslådor. Rätten att disponera odlingsområdet för odlingsaktiviteter är avgiftsfri. Vad som specifikt gäller för varje odlingsområde framgår av skötselavtalet.

Vatten

Bevattningsmöjligheter är en förutsättning för att odling kan ske på avsett område. Föreningen ansvarar för bevattningen av odlingsområdet. Om närliggande vattenpost saknas utreder fastighets- och gatukontoret möjligheten att dra fram kommunalt vatten. Uppsamling av regnvatten kan med fördel göras i lämpliga kärl.

Renhållning

Kommunen ansvarar och bekostar sopkärl och annan typ av renhållning som behövs för att hålla området städat och välskött.

Odlarföreningens ansvar

Iordningställande av området

Föreningen ansvarar för ytterligare önskat iordningställande av området, såsom exempelvis avgränsning av odlingsytor och odlingslådor.

Ansvar för ordning och reda

Föreningen ansvarar för att gällande lagar, regler och riktlinjer följs inom odlingsområdet. Föreningen ska också följa de bestämmelser om allmän ordning och säkerhet på offentlig plats som finns i 3 kap. ordningslagen (1993:1617) och i den lokala ordningsstadgan för Malmö kommun.

Om lösa redskap och annat material används för odlingen ska sådant hållas inlåst när det inte förkommer någon föreningsaktivitet i området.

Föreningen ansvarar för att odlingsområdet med eventuella odlingsbänkar m.m. är i sådant skick att skada på människor, djur och miljö inte uppstår.

Om vandalisering eller annan typ av förstörelse av odlingsområdet sker är det föreningens ansvar att städa upp och återställa odlingsområdet.

Föreningen och dess medlemmar ska känna till och följa Malmö stads värdegrund om respekt, engagemang och kreativitet:

  • Jag möter varje människa med förståelse och respekt.
  • Jag har stort engagemang och mod att påverka.
  • Jag använder min kreativitet för att skapa förbättringar.

Kontaktinformation

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
Postadress:
205 80 Malmö
sv