$left
$middle

Myntergården

Ny utställning som berättar om tiden innan slottet Malmöhus blev slott.

Foto: Andreas Nilsson.

  • 3 juni 2022 - 31 december 2023
  • Slottet

Om utställningen

Malmöhus har inte alltid varit ett slott. Under närmare hundra år, från 1440 till 1530-talet fungerade platsen som centrum för den danska mynttillverkningen. För första gången riktar Malmö Museum fokus på denna händelserika period i slottets historia.

Dåtida mynt tillverkades i första hand av silver. Utställningen berättar om silverbrytning, silvrets väg från gruva till mynttillverkningsort och om människorna som var delaktiga i processen att förvandla silver till färdiga mynt.

Äldre oljemålning av kvinna och man som räknar mynt.

Marinus van Reymerswaele – The Moneychanger and his Wife (1538). Foto: © akg-images / Erich Lessing

Föremål från samlingarna

Föremålen som visas i utställningen är ur museets samlingar. Vid sidan om mynt, tillverkade i Malmö, finns även autentiska verktyg och annat som förknippas med mynthantering, såsom myntvåg, vikter, pengapungar, liksom några lyxföremål. De sistnämnda illustrerar dåtidens borgarklassens förmåga att köpa dyrbarheter.

Några av mynten som visas i utställningen.

Jörgen Kock

I utställningen möter besökaren Jörgen Kock, vars namn fortfarande är närvarande i staden. De flesta känner till Kockska huset, Jörgen Kocks gata och hotellet Jörgen Kock. Men vem var han egentligen? Det berättar vi om i utställningen, där besökaren kan se en film i vilken Jörgen och hans lika betydelsefulla fru Citze berättar om livet och händelserna på myntergården. Se även en intervju med några gymnasieelever som ger sin syn på pengar och ekonomi.

Utställningen Myntergården är en del av ett samarbete kring tillväxt, pengar och rättvisa tillsammans med Malmö Stadsteater och Malmö Konstmuseum.

Myntergård visas på Slottet. Utställningen finns i Porttornet.

Slottet

Kontakta oss

Malmö museum

Telefon:
040-34 44 00
Postadress:
Malmö museum Malmö museum 205 80 Malmö
sv