$left
$middle

Giraffen

I entrén på Slottsholmen står en riktig giraff, den har funnits här ända sedan 1937. Läs och se bilder om hur hon hamnade på Malmö museum.

  • Slottet
  • Kul för barn

Giraffens historia

Giraffen sköts den 26 februari 1930 nära Mount Elgon i Kenya. Skytten, Lundaprofessorn och embryologen Ivar Broman, kröp fram i skydd av termitstackar för att kunna använda ett gevär med kikarsikte på 200 meters håll.

1930 var det helt förbjudet att skjuta en hongiraff i Kenya. Det skyddade djuret ingick i en hjord som ofta tog vägen över ett majsfält nära Mount Elgon i Östafrika. En engelsk överste som odlade majs på sin farm hade vänt sig till regeringen eftersom giraffhjorden trampade ner grödan. Områdets överste jaktviltvårdare gav klartecken – två fick skjutas. Försvann inte hjorden då, fick han döda två till.

Så här beskriver Broman själv förloppet:

”Jag skyndade fram och hade min grovkalibriga pistol beredd. Till min stora överraskning var den redan död. Från en enda, endast lillfingerstor kula i mjukdelen av det understa halspartiet.”

Hur giraffen hamnade på museet

Giraffen fraktas hem till Sverige som ett forskningsobjekt och ett år senare, den 14 januari 1931 doneras skinn, kranium och en kota till en plats med möjlighet att visa upp en fyra meter hög giraff - Malmö Museum (idag Malmö museum). Konservatorerna satte igång att återskapa giraffen.

Att flytta en giraff

Giraffens resa var inte över där. Museet låg på den tiden i den gamla delen av den byggnad som idag är stadsbibliotek. Men samlingarna hade växt och lokalerna började bli för små. Därför bygggde man nya lokaler kring slottet Malmöhus och 1935-36 flyttades museet dit. Giraffen fick åka lastbil till sin nya bostad.

Ännu en flytt

På 70-talet flyttades giraffen ännu en gång, från den lokal som idag är museibutik och ut i entrén där den finns idag.

Giraffen hittar du på Slottet, på entréplan, direkt innanför entrén, till höger.

Kontakta oss

sv