Malmö stad
$left
$middle

Giraffen

I entrén på Slottsholmen står en riktig giraff, den har funnits här ända sedan 1937. Läs och se bilder om hur hon hamnade på Malmö museum.

  • Slottet
  • Kul för barn

Giraffens historia

Giraffen sköts den 26 februari 1930 nära Mount Elgon i Kenya. Skytten, Lundaprofessorn och embryologen Ivar Broman, kröp fram i skydd av termitstackar för att kunna använda ett gevär med kikarsikte på 200 meters håll.

1930 var det helt förbjudet att skjuta en hongiraff i Kenya. Det skyddade djuret ingick i en hjord som ofta tog vägen över ett majsfält nära Mount Elgon i Östafrika. En engelsk överste som odlade majs på sin farm hade vänt sig till regeringen eftersom giraffhjorden trampade ner grödan. Områdets överste jaktviltvårdare gav klartecken – två fick skjutas. Försvann inte hjorden då, fick han döda två till.

Tre dräktiga honor och en hanne av släktet Rothschildgiraff sköts. Ivar Broman jagade giraffer för att få tag i foster till ryggradsdjur för embryologisk forskning som omfattade både djur och människa. Den ofödda kalven lades i sprit och undersöktes noga på plats. Den förvaras nu på Tornbladsinstitutet.

De tre honorna finns uppstoppade på Malmö museum, Naturhistoriska museet i Göteborg och i Nairobi.

Jag skyndade fram och hade min grovkalibriga pistol beredd. Till min stora överraskning var den redan död. Från en enda, endast lillfingerstor kula i mjukdelen av det understa halspartiet
Ivar Broman

Hur giraffen hamnade på museet

Giraffen fraktas hem till Sverige som ett forskningsobjekt och ett år senare, den 14 januari 1931 doneras skinn, kranium och en kota till en plats med möjlighet att visa upp en fyra meter hög giraff - Malmö Museum (idag Malmö museum). Konservatorerna satte igång att återskapa giraffen.

Först skapade de en trästomme och sedan byggde de upp en kropp i lera. De skapade en form av gips som sedan togs isär för att man skulle kunna bli av med trästommen. Sedan sattes gipsgiraffen ihop igen. Till sist satte man på det garvad skinnet.

Att flytta en giraff

Giraffens resa var inte över där. Museet låg på den tiden i den gamla delen av den byggnad som idag är stadsbibliotek. Men samlingarna hade växt och lokalerna började bli för små. Därför bygggde man nya lokaler kring slottet Malmöhus och 1935-36 flyttades museet dit. Giraffen fick åka lastbil till sin nya bostad.

Ännu en flytt

På 70-talet flyttades giraffen ännu en gång, från den lokal som idag är museibutik och ut i entrén där den finns idag.

Animerad film om giraffen på Malmö museum

I den här animerade kortfilmen berättas giraffens historia – från det att hon betade på savannen i Afrika till hur hon blev en del av Malmö museums värld. Filmen är producerad 2023 av studenter inom kursen ”Design i samverkan” vid Blekinge Tekniska Högskola.

Giraffen hittar du på Slottet, på entréplan, direkt innanför entrén, till höger.

Kontakta oss

Malmö museum

Telefon:
040-34 44 00
Postadress:
Malmö museum Malmö stad 205 80 Malmö

Sidan senast uppdaterad:

sv