Bygg- och anläggningsprogrammet

Gillar du att lösa problem med både huvudet och händerna och gärna med ett verktyg i handen? Låter kreativitet, utmaningar och samarbete som ingredienser i en spännande framtid? Vill du ha en utbildning som gör det lätt att få jobb och som öppnar upp många olika utvecklingsmöjligheter?

Då låter det som att bygg- och anläggningsprogrammet är rätt val för dig!

Din utbildning

Bygg- och anläggningsprogrammet passar dig som vill kunna bygga, underhålla och renovera hus och anläggningar av olika slag. Här lär du dig att gå från ritning till färdigt byggprojekt och att jobba med olika tekniker och material. Eftersom branschen är i ständig utveckling bör du vara flexibel, nyfiken och öppen för att använda nya material, verktyg och arbetssätt.

Under utbildningen lär du dig om olika yrken och arbetsprocesser, övar upp din förmåga att hitta lösningar och tänka kreativt men också om hur det är att driva eget företag.

Ditt första jobb

Det finns för få utbildade inom bygg och anläggning och arbetsgivarna har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Det gör att du kommer att vara riktigt attraktiv på arbetsmarknaden efter studenten. Kanske får du jobb redan innan, det är inte ovanligt!

Beroende på vilken programinriktning du väljer kan du direkt efter gymnasiet börja jobba, till exempel som målare, plåtslagare, snickare, murare eller väg- och anläggningsarbetare.

Utbildningen ger även en bra grund för vidare studier till byggprojektledare, byggnadsingenjör och en rad andra yrken inom området. För dig finns många möjligheter!

Här kan du läsa programmet

Malmö Lärlingscenter

Inriktningar: Husbyggnad | Mark och anläggning | Måleri | Plåtslageri Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Din framtid

Arbetsgivarna rapporterar brist på både nyutexaminerade och yrkeserfarna med utbildning inom bygg och anläggning. 6 av 10 arbetsgivare har svårt att rekrytera nyutexaminerade och hela 8 av 10 upplever svårigheter med att hitta erfaren personal. Det innebär att det finns goda möjligheter att få jobb, både nu och i framtiden.

Källa: Arbetskraftsbarometern, 2021

"Som plåtslagare har jag kul på jobbet"

Mohammad El Azza som går sista året på bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning plåtslagare har en dröm att driva egen firma. Som plåtslagare finns alla möjligheter till det.

Efterfrågan på kompetensen är stor och trots att han inte ens tagit studenten är jobbet fixat.

Andra yrkesprogram som kanske passar dig

El och energi

Utbildningen finns på Pauliskolan och Universitetsholmens gymnasium.

Industriteknik

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

VVS och fastighet

Utbildningen finns på Universitetsholmens gymnasium och Malmö Lärlingscenter.

Kontaktinformation och länkar

sv