VVS- och fastighetsprogrammet

Är du serviceinriktad, kreativ och redo att bygga framtidens hållbara samhälle? Har du ett intresse för teknik och vill ta steget in i den spännande fastighetsbranschen? Är du sugen på ett omväxlande jobb där du kombinerar praktiskt och lösningsfokuserat arbete med planering av olika typer av uppdrag?

Då är VVS- och fastighetsprogrammet ett riktigt bra val för dig!

Din utbildning

VVS- och fastighetsprogrammet passar dig som vill jobba med service och utveckling av fastigheter. Under utbildningen lär du dig att installera, felsöka, reparera och utveckla de tekniska system som reglerar värme, ventilation, vatten och avlopp.

Du lär dig om hur hela arbetskedjan går till – från idé och planering till hur du sköter om en byggnad så att den fungerar optimalt.

Klimat- och miljöfrågor är viktiga i branschen och därför tränas du även i att använda och skapa energieffektiva lösningar.

Ditt första jobb

Visste du att fastighetsbranschen är en av de branscher som söker flest medarbetare? Fastighetsbranschen utvecklas hela tiden och du kommer att utvecklas med den. Efter examen från VVS- och fastighetsprogrammet väntar en ljus framtid. Många arbetsgivare söker med ljus och lykta efter välutbildade medarbetare och det finns gott om jobb, både idag och i framtiden.

Beroende på vilken programinriktning du väljer kan du direkt efter studenten börja jobba som till exempel kyltekniker, fastighetstekniker, ventilationstekniker, montör eller något av de många andra yrken som finns inom branschen.

Utbildningen ger även en bra grund för att starta eget och för vidare studier.

Här kan du läsa programmet

Malmö Lärlingscenter

Inriktning: Fastighet Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Universitetsholmens gymnasium

Inriktningar: Kyl- och värmepumpsteknik | VVS Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Din framtid

90 procent av arbetsgivarna i branschen rapporterar att det är brist på nyutexaminerade medarbetare och att det är svårt att rekrytera.

100 procent, alltså alla arbetsgivare i branschen, rapporterar brist på yrkeserfarna medarbetare med kompetens inom VVS. Det betyder att det finns mycket stora möjligheter att få ett roligt och utvecklande jobb, både direkt efter gymnasiet och i framtiden.

Källa: Arbetskraftsbarometern 2021

"Nu ska jag jobba i något år till men sedan tänker jag plugga vidare till ingenjör”

Julia Sörensen gjorde ett modigt val inför gymnasiet – hon sökte till ett mansdominerat yrkesprogram.

Efter studenten i juni 2022 fick hon direkt jobb som kyltekniker och det trivs hon bra med. Men, tittar vi några år framåt så kommer hon att vara tillbaka i skolbänken. Siktet är nämligen inställt på drömyrket ingenjör och efter examen från VVS- och fastighetsprogrammet har hon den högskolebehörighet som krävs för att komma in på en ingenjörsutbildning.

Andra yrkesprogram som kanske passar dig

Bygg och anläggning

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

El och energi

Utbildningen finns på Pauliskolan och Universitetsholmens gymnasium.

Industriteknik

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

Kontaktinformation och länkar

sv