El- och energiprogrammet

Vill du ha en framtid full av spännande jobbmöjligheter och en schysst lön? Är du teknikintresserad, gillar att jobba praktiskt och vill ha ett omväxlande jobb?

Då är det el- och energiprogrammet du ska läsa!

Din utbildning

El- och energiprogrammet passar dig som gillar teknik och att lösa komplexa problem. Att jobba med både händer och huvud är din grej och du trivs med omväxlande arbetsuppgifter.

Under utbildningen lär du dig allt du behöver för att gå rakt ut i arbetslivet. Du varvar teoretiska och praktiska kurser och får bland annat kunskaper om hur du installerar, underhåller och reparerar elanläggningar, datorer och olika kommunikationssystem.

Ditt första jobb

Det är brist på elektriker och tekniskt utbildade i Sverige och svårt för arbetsgivarna att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Det gör att du kommer att vara riktigt attraktiv på arbetsmarknaden efter studenten. Kanske får du jobb redan innan, det är inte ovanligt!

Beroende på vilken programinriktning du väljer kan du direkt efter gymnasiet börja jobba, till exempel som elektriker, industrielektriker, nätverkstekniker, egenföretagare, installationstekniker eller tekniksäljare.

El- och energiprogrammet ger även en bra grund för vidare studier till ingenjör, programmerare och en rad andra tekniska yrken.

Här kan du läsa programmet

Pauliskolan

Inriktning: Dator- och kommunikationsteknik Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Universitetsholmens gymnasium

Inriktning: Elteknik Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Din framtid

Arbetsgivarna rapporterar brist på både nyutexaminerade och yrkeserfarna sökande med utbildning inom elteknik och dator- och kommunikationsteknik. Det innebär att det finns goda möjligheter att få jobb, både nu och i framtiden.

Källa: Arbetskraftsbarometern, 2021

”Ingen robot kommer kunna ersätta mig”

Elmin Vajzovic tilltalas av friheten som finns i elektrikeryrket, men också de många kontakterna med andra människor. I fjol tog han studenten från el- och energiprogrammet på Universitetsholmens gymnasium.

I dag har han fullt upp på jobbet med att installera laddboxar till elbilar och solceller till både privatpersoner och företag.

Andra yrkesprogram som kanske passar dig

Bygg och anläggning

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

Fordon och transport

Utbildningen finns på Agnesfrids gymnasium.

Industriteknik

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

Kontaktinformation och länkar

sv