Fordons- och transportprogrammet

Vill du ha ett omväxlande jobb i en bransch som kommer att ge dig många spännande utmaningar och möjligheter att göra en lysande karriär? Är du en problemlösare som gillar att jobba praktiskt och som är nyfiken på hur moderna fordon fungerar? Är du intresserad av teknik, transporter eller kanske färg och form?

Då är fordons- och transportprogrammet ett riktigt bra val för dig.

Din utbildning

Fordons- och transportprogrammet passar dig som är intresserad av att lösa problem – vare sig de har med transporter, bilar, lastbilar eller andra motordrivna fordon att göra. Att jobba med både händer och huvud är din grej och du trivs med omväxlande arbetsuppgifter.

Under utbildningen får du lära dig allt ifrån tekniken och elektroniken i olika fordon till hur man reparerar skador och ger service till både kunder och bilar på allra bästa sätt. Du får träna dig i att arbeta i en fordonsverkstad, med datorer och med händerna.

Ditt första jobb

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och du kommer att utvecklas med den. Efter examen från fordons- och transportprogrammet väntar en ljus framtid. Många arbetsgivare söker intensivt efter välutbildade medarbetare och det finns gott om jobb både idag och framöver.

Beroende på vilken programinriktning du väljer kan du direkt efter gymnasiet börja jobba, till exempel som mekaniker, fordonslackerare, yrkesförare, transportplanerare eller något av de många andra yrken som finns inom branschen.

Utbildningen ger även en bra grund för att starta eget och för vidare studier inom till exempel logistik.

Här kan du läsa programmet

Agnesfrids gymnasium

Inriktningar: Karosseri och lackering | Lastbil och mobila maskiner | Personbil | Transport Mer om utbildningen på skolans webbplats.

Din framtid

7 av 10 arbetsgivare i branschen rapporterar att det är stor brist på både nyutexaminerade och erfarna medarbetare och att det är svårt att rekrytera. Det betyder att det finns stora möjligheter att få ett roligt och utvecklande jobb, både direkt efter gymnasiet och i framtiden.

Källa: Arbetskraftsbarometern 2021

”Jag gick fordon – i dag är jag säljare”

För fem år sedan tog Oskar Thulin studenten från fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri. Sedan dess har han vunnit Yrkes-SM som bilskadereparatör och även det nordiska mästerskapet.

I dag jobbar han som säljare och förser bilverkstäder i Skåne med utrustning.

Andra yrkesprogram som kanske passar dig

Bygg och anläggning

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

El och energi

Utbildningen finns på Pauliskolan och Universitetsholmens gymnasium.

Naturbruk

Utbildningen finns på Malmö Lärlingscenter.

Kontaktinformation och länkar

sv