Du får grundläggande kunskaper i svenska och kunskaper om det svenska samhället. Om du inte kan läsa och skriva får du även lära dig det. Du får också lära dig att använda dator eller annan digital teknik som hjälpmedel i din språkinlärning.
Vårt mål är att du ska få kunskaper i svenska för att kunna kommunicera och delta i vardagsliv, samhällsliv och arbetsliv samt fortsatta studier.
Du kan studera sfi på olika skolor beroende på ditt behov och din tidigare utbildningsbakgrund.
Det kostar ingenting att studera sfi. Alla kurser och utbildningar inom den kommunala vuxenutbildningen är kostnadsfria.
När du studerar sfi kan du däremot inte få studiestöd från CSN.
Efter avslutad kurs får du ett betyg. Vid F-betyg skriver läraren ett intyg efter avslutade studier där det står vilka mål du har uppnått enligt kursplanen.
Det är möjligt att kombinera dina studier i sfi med arbete, praktik, samhällsorientering eller annan utbildning inom exempelvis komvux.
Du kan läsa sfi på olika tider och i olika tempo. Det finns undervisning på dagtid, kvällstid, som flexibel utbildning eller på distans.
På dagtid studerar du minst 15 timmar i veckan, på förmiddag eller eftermiddag. Du kan också studera på sfi-intensiv 18–25 timmar i veckan.
Kvällskurserna omfattar cirka sex timmar fördelat på två kvällar per vecka.
Sfi flex är för dig som har arbete, praktik eller andra studier på oregelbundna tider som gör att du inte kan studera i vanlig grupp. Du är i skolan minst fyra timmar i veckan. Du behöver totalt studera cirka 12 timmar per vecka så du behöver även studera hemma på egen hand.
Sfi distans är för dig som är studiemotiverad och kan hålla ett högt studietempo. Du behöver studera 20 timmar i veckan. Du behöver ha en dator, vara van att använda den och kunna studera självständigt via en lärplattform. Det är en fördel om du tidigare studerat språk.
Om du inte har godkänt kursbetyg på sfi, kan du ansöka om prövning på samtliga delkurser. Kontakta Sfi-anmälan för mer information.