Malmö stad
$left
$middle

Varvsstaden

Varvsstaden i Malmö bär på 100 år av industrihistoria. Här byggs nu en attraktiv stadsdel med en spännande blandning av kulturhistoriskt värdefulla miljöer och moderna stadsmiljöer.

Varvsstaden är en del av Västra Hamnen. Området kommer att byggas ut under lång tid, 20 år eller mer. Här finns redan många nya bostäder och kontor, en kommunal grundskola för årskurserna 7-9 och en förskola. Marken i området ägs av det privata bolaget Varvsstaden AB.

Ångfärjekajen

Kajstråket Ångfärjekajen får under hösten 2024 ny markbeläggning och sittplatser i form av bänkar av H-balkar och ekträ, belysning, träd och andra planteringar. Arbeten pågår till och med mitten av november. Sedan öppnas den tillfälligt avstängda Beijers bro igen för gående och cyklister mellan Varvsstaden och Universitetsholmen.

Den gamla torrdockan i norra delen av området kommer att förbättras under våren 2025. Samtidigt sker tillfälliga arbeten med belysningen i hela området kring Varvsstadens östra kajer. Trädplantering på Ångfärjekajen sker hösten 2025.

Två nya broar och ett trafikstråk

En visionsbild av Styrmansbron. En stor röd bro gör att bussar, cyklister och fotgängare kan färdas mellan Varvsstaden och centrala Malmö.

Styrmansbron sedd från Styrmansgatan. Illustration: Kjellander Sjöberg/Malmö stad

Styrmansbron för kollektivtrafik, gående och cyklister ingår i det stråk som knyter ihop Västra Hamnen med Malmös gamla stadskärna. Bron kommer att trafikeras av MalmöExpressen linje 5 och planeras vara färdigbyggd i slutet av 2024.

Beijers bro är en ny gång- och cykelbro som knyter ihop den framväxande Varvsstaden med Beijerskajen på Universitetsholmen på andra sidan vattnet. Den nya bron avlastar Klaffbron och kom på plats i maj 2024.

Två nya parker

I Varvsstaden anläggs två nya parker. Störst är Solhöjdsparken, totalt 6 000 kvadratmeter stor, med stora gräsytor för umgänge och vila, många större träd och andra växter, samt plats för lek. I den södra delen av parken bevaras en gammal stålkonstruktion från tiden då Kockums varv låg här. Solhöjdsparken står klar i slutet av 2024 och planeras invigas hösten 2025.

Visionsbild av Solhöjdsparken när den är klar. I mitten i parken kan man se en stor hög stålkonstruktion från det gamla varvet.

Solhöjdsparken. Visionsbild: Malmö stad

Den mindre parken heter Brännhusparken. Den blir 1 100 kvadratmeter stor och kommer fungera som en entré till området och till Lunds universitets konstnärliga fakulteter, som planerar att flytta in. Brännhusparken får tät grönska och höga träd, kombinerat med element från tidigare industi, som passar bra för lek.

Längs gatorna i Varvsstaden planteras också träd och annan grönska. Planteringsarbeten pågår under hela år 2024.

Grundare vatten i Södra Varvsbassängen

Södra Varvsbassängen trafikeras inte längre av stora fartyg. Därför har vattendjupet kunnat minskas rejält i bassängen. Detta gynnar bland annat det marina växt- och djurlivet och skapar också en säkrare plats att vistas på. Arbetet med att grunda upp hamnbassängen avslutades hösten 2023.

Bakgrund

Varvsstadens historia börjar med anläggandet av Malmös hamn i slutet av 1700-talet. Under 1870-talet flyttade Kockums delar av sin verksamhet till området, som därefter dominerades av varvsindustrin.

Byggnaderna i Varvsstaden är uppförda successivt, under drygt hundra år, och har ett stort kulturhistoriskt värde. Här finns exempelvis Malmös äldsta torrdocka från 1857 och ett vattenrum med kajkanter med lång historia.

Tillsammans med industriella element och detaljer som pollare, traverser, spår och pirar har Varvsstaden en unik karaktär som bevaras och integreras i den fortsatta utvecklingen av området.

Media Evolution City och Sveriges Television är redan etablerade i den nordöstra delen av Varvsstaden. Söder och väster om dessa byggnader har en omvandling påbörjats av de gamla byggnaderna Gjuteriet, Maskin- och monteringshallen, Snickeriet, Magasinet och Administrationsbyggnaden.

Även den gamla svets- och pannverkstaden ska få nytt innehåll. En ny detaljplan gör det möjligt att omvandla byggnaden till parkeringshus, med lokaler för handel och service i bottenplan och nya radhus på taket. Ytterligare bostadshus planeras i områdets nordvästra del. Varvsstaden får två parker, ett kajstråk för promenad och cykel anläggs i söder.

Planprogram för Varvsstaden

Planprogrammet för Varvsstaden hade som syfte att klarlägga förutsättningar och ange riktlinjer för omvandlingen från industri- och verksamhetsområde till blandad stad.

Utvecklingsplan för Varvsstaden

Utvecklingsplanen innehåller olika fokusområden och konkretiserar Malmö stads ambitioner för området.

Sidan senast uppdaterad:

sv