Enligt IVO används olagliga tvångs- och begränsningsåtgärder på gruppboendet – varför?
För personer med omfattande funktionsnedsättningar och komplexa behov kan skyddsåtgärder behövas för brukarens säkerhet. IVO har gjort bedömningen att det i vissa fall, t ex när det gäller användningen av kameror, är en tvångs- och begränsningsåtgärd eftersom samtycken inte följts upp och dokumenterats på rätt sätt.
Men det finns ett fortsatt behov av att skydda brukarna från allvarlig skada och livshotande situationer.
Sedan en tid tillbaka och efter IVO:s inspektioner arbetar man med nya lösningar och arbetssätt.
Varför har kameror och låsta dörrar använts?
Kamerorna har använts, och kommer att fortsatt användas i ett fall, för att kunna respektera brukarnas vilja att vara ifred utan ständigt närvarande personal, men där man samtidigt snabbt ska kunna ingripa vid livshotande situationer. Låsta dörrar har förekommit för att brukarna inte ska riskera att utsättas för mycket stimuli i närmiljön vilket kan innebära en stor belastning för dem. Personal har funnits i närheten för att stötta om brukarna vill gå ut.
Hur kan IVO göra en annan bedömning av vad som är skyddsåtgärder än vad funktionsstödsförvaltningen gör?
När skyddsåtgärder tillämpas ska samtycke till åtgärden inhämtas från brukaren. IVO har uppmärksammat att samtycke inte har getts och följts upp på rätt sätt för en del av åtgärderna. Under våren har en genomgång av arbetet med samtycke för skyddsåtgärder, uppföljning och dokumentation gjorts och bristerna har åtgärdats.
Har alla kameror och lås tagits bort?
Verksamheten gör bedömningen att två kameror behöver vara kvar med hänsyn till brukarnas omfattande behov och trygghet.
I nuläget är det inte möjligt att ta bort dessa då det handlar om att förhindra akuta och livshotande situationer där personalen måste kunna agera blixtsnabbt.
Efter IVO:s kritik har lås på dörrar tagits bort eller ersatts med öppningsfunktion med fördröjning så att brukaren kan öppna dörren.
Har det förekommit s k nedläggning av brukare?
Det har förekommit vid ett tillfälle och händelsen har därför anmälts som ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah enligt gällande rutiner och den berörda medarbetaren arbetar inte längre kvar. Nerläggning är inte ett arbetssätt som tillämpas i verksamheten.
Hur har arbetet förändrats när kameror tagits bort?
Det innebär färre tillfällen för brukaren att vara för sig själv, personal behöver vara närvarande i brukarens lägenhet i högre grad. I riskbedömningar som görs innan skyddsåtgärder används ingår att undersöka och pröva tänkbara alternativa sätt att möta personens behov. Arbetet pågår och förändringar måste planeras noga och ske successivt och kontrollerat för att minimera risker för såväl brukare som personal.
Varför har inte arbetssätt ändrats tidigare?
Kameror och låsta dörrar har använts som skyddsåtgärder under en längre period men de har nu minimerats. För både brukarna själva och omgivningens trygghet och säkerhet kommer fortsatt två kameror och öppningsfunktion med fördröjning på dörrar att användas. Förändringen innebär att personal i högre grad behöver vara nära brukarna som får färre tillfällen att vara ensamma. IVO:s granskning har varit viktig för att uppmärksamma att åtgärderna hela tiden måste följas upp och omprövas för att möta brukarnas behov.
IVO visar på brister när det gäller uppföljning av åtgärder? Hur åtgärdas det?Medgivande för skyddsåtgärderna ska följas upp ofta och risker identifieras och dokumenteras korrekt. I det arbetet har IVO uppmärksammat brister och de har nu rättats till.
Har personalen rätt och tillräcklig utbildning?
Det finns en stor respekt för medarbetarnas kompetens och arbete med brukarnas komplexa behov. Det finns några medarbetare som saknar grundutbildning enligt IVO men kontinuerlig utbildning och vidareutbildning genomförs t ex när det gäller utmanande beteende samt utifrån det respektive medarbetare behöver. Flera medarbetare har också lång erfarenhet och viktig kännedom om brukarna sedan lång tid tillbaka. Under hösten går samtlig personal en ny utbildning i social dokumentation.
Under den nuvarande chefens ledning har boendet fått kritik från IVO. Varför blir personen nu chef för ett nytt boende?
Sektionschefen har arbetat intensivt med att genomföra förändringarna på boendet och infört nya arbetssätt. Den kunskapen kommer det nya boendet till del. Sektionschefen arbetar nära sin enhetschef och har fortsatt förtroende.