Malmö stad avslutar samarbetet med Arabiska bokmässan
Malmö stad väljer att avbryta samarbetet med Arabiska Bokmässan som nu pågår i Malmö. Orsaken är att webbsajten för den digitala bokmässan via länk har erbjudit antisemitisk litteratur.
Frågor och svar
Orsaken är att webbsajten för den digitala bokmässan via länk har erbjudit antisemitisk litteratur till sina besökare. Boken som funnits till försäljning är "The Synagogue of Satan: The Secret History of Jewish World Domination" – av Andrew Carrington Hitchcock.
Samarbetet avbryts helt och hoppas att andra bidragsgivare såsom Statens kulturråd gör detsamma.
Malmö stad har bidragit med 150 000 kronor i kulturstöd till bokmässan. Malmö stad gav sitt stöd med särskilda villkor. De särskilda villkoren är att Arabiska bokmässan som förening ska ha huvudansvaret för projektet. Tidigare har Ibn Rushd ansökt om kulturstöd men fått avslag då studieförbund inte kan få stödet.
Åren 2018 och 2019 har Arabiska bokmässan inte finansierats av kulturstöd då Ibn Rushd var arrangör. Däremot fick bokmässan då finansiellt och materiellt stöd av Malmö stad, exempelvis marknadsföring och tryckkostnader, genom biblioteken. I år 2020 är alltså föreningen Arabiska bokmässan huvudansvarig för mässan, inte Ibn Rushd.
För att få kulturstöd ska verksamheten uppfylla vissa regler och riktlinjer. Verksamheten ska bland annat ta ställning för demokrati som samhällssystem och verka för jämställdhet, mångfald, alla människors lika värde och likabehandling i verksamheten. Verksamheten ska också vara öppen för alla och skapa möjligheter till delaktighet och deltagande i verksamheten oberoende av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Projektstöd ges inte till organisationer och verksamheter som har ett religiöst, politiskt eller kommersiellt syfte.
Ja, vi undersöker just nu om vi rent juridiskt kan återkräva det redan utbetalade projektstödet. Det vi ska undersöka är om Arabiska bokmässan har brutit mot Malmö stads demokrativillkor och behöver i det arbetet ta hjälp av juridisk kompetens. Det är viktigt med en rättssäker process och därför tar utredningen lite tid. Vi ber att få återkomma i frågan.
Nej, det är vi inte. Vi har fått garantier från bokmässan att de enbart samarbetar med seriösa förläggare. Så fort det kom till vår kännedom att besökare på Arabiska bokmässans webb erbjöds köpa antisemitisk litteratur avbröt vi samarbetet.
Vi har vid flera tillfällen fört dialog med representanter för den Arabiska bokmässan. I dessa samtal har vi fått garantier från dem att de enbart samarbetar med seriösa förläggare. När Arabiska bokmässan nu har förmedlat antisemitisk litteratur fanns det tyvärr inget annat beslut att ta än att säga upp samarbetet. Arabiska bokmässan fick beslutet på kvälen den 27 oktober 2021 och och pressmeddelandet om att Malmö stad avslutar samarbetet gick ut på morgonen dagen efter, den 28 oktober.
Jo, det är viktigt. Arabiska är Malmös näst största språk och vi fortsätter med att både förmedla och lyfta litteratur på arabiska i andra sammanhang och med andra samarbetspartners. Då det kom till vår kännedom att besökare på Arabiska bokmässans webb erbjöds köpa antisemitisk litteratur avbröt vi samarbetet – vi är oerhört besvikna över detta.
Det är skillnad på kommunal verksamhet och kulturarrangemang genomförda av föreningar. Biblioteken har i lagstadgat uppdrag att vara en arena för fri åsiktsbildning för att stärka demokratin. För att kunna lära av historien måste vi förstå den, den är ett utav alla dokument som förklarar varför vi är där vi är i samhället idag.
Malmö stad driver ett brett arbete mot antisemitism – både på politisk nivå men också i grundskolan och inom kulturen. Just nu jobbar vi exempelvis med projektet Öppna Malmö. Läs mer här: malmo.se/öppnamalmö